Grupa studenata zatražila legalizaciju trgovine krevetima

Zvanični zahtjevi manje grupe studenata, o čemu su juče govorili sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, bolji uslovi u domovima i novi objekat u Podgorici, ne poklapaju se sa onim što je zapravo njihova glavna zamjerka – više ne mogu kupovati krevete od kolega koji su smještaj dobili u skladu sa pravilima, ali im nije potreban.

Grupa studenata protestovala je juče ispred zgrade Ministarstva.

Istovremeno, obratili su se i Fejsbuk stranici “Oči Podgorice”, žaleći se na nauslovnost soba, ali i naglašavajući njihov najveći problem – mogućnost da budu izbačeni “jer je kupovina soba zabranjena”.

“Ona (kupovina) je godinama funkcionisala između studenata, a nadležno Ministarstvo prosvjete, uprava doma i Vlada ne preduzimaju nikakve mjere za poboljšanje života u domu, kao i za rješavanje trenutne situacije oko smještaja. Nemaju volje ni za proširivanjem kapaciteta u studentskim domovima, što bi se riješilo izgradnjom novog”, tvrde studenti u obraćanju na Fejsbuku.

“Vijesti” su godinama pisale o nezakonitoj trgovini krevetima u studentskim domovima. Taj “posao” je, ukratko, funkcionisao na sljedeći način: na konkurs se jave studenti koji ispunjavaju sve uslove (potvrda o mjestu prebivališta, potvrda on položenim ispitima iz prethodne godine, potvrda o redovnom upisu na određenoj godini studija…), iako im mjesto u domu ne treba. Nakon što mjesto dobiju, prodaju ga onima koji su ostali ispod crte na rang-listi po više stotina eura, u zavisnosti od toga o kojeem je objektu riječ.

“Sve i da se sjutra izgradi novi objekat doma, studenti koji su protestovali ne bi mogli da dobiju sobu jer ne ispunjavaju uslove”, kazao je “Vijestima” jedan od učesnika sastanka studenata i predstavnika Ministarstva prosvjete.

Studenti su se zvanično žalili na diskriminaciju tokom dodjele soba, dotrajalost objekata, loše uslove, ali i mali broj mjesta.

“Ti studenti guraju svoju priču i pokušaće sami za sebe da se izbore. Posrijedi cijele priče stoji jedino rješenje. Legitimizacija postupaka na koje su oni upućivali, a koji su u suštini nelegalni. Sam zahtjev oko ilegalnog iznajmljivanja i kupovine sobe predstavlja najveći problem”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …