Otklanjanje dilema oko popisa ili dobijanje na vremenu?

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće odložen za mjesec, odluka je nove parlamentarne većine, saopšteno je za “Dan” iz više partija iz nove vlasti. To su zvanično juče potvrdili i koalicija Za budućnost Crne Gore i Demokrate, a sve je uslijedilo nakon jakog pritiska opozicionih partija i dijela predsjednika opština u kojima su one na vlasti koji tvrde da u njihovim opštinama nema ni tehničkih uslova za izvođenje popisa, što može da dovede u pitanje kvalitet procesa.

I dok se u političkim kuloarima raspravljalo da li se radi o istinskoj potrebi odlaganja popisa, oglasio se i mandatar Milojko Spajić, koji je rekao da je bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju.

Da nema uslova za popis tvrdili su predsjednici opština Bijelo Polje, Cetinje, Bar i Šavnik, a najavu odlaganja pozdravili su i iz Opštine Petnjica.

Ostaće nepoznanica da li je na mandatarovu odluku uticao i susret izaslanika za Zapadni Balkan Evropske unije i SAD, Tonina Picule i Gabrijela Eskobara. Podsjetimo, Picula je Evropskom parlamentu podnio amnadmane, koji su i usvojeni, u kojima je rečeno da je popis potrebno odložiti i oni su postali dio Rezolucije EP o Crnoj Gori.

Dizdarević: Potpuni bojkot

Potpredsjednik DPS-a Crne Gore Abaz Dizdarević pozvao je Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Monstat da odustanu od svoje nakaradne namjere da, kako je kazao, praktično na silu organizuju predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

– Stavovi brojnih političkih partija, nacionalnih vijeća i savjeta, nevladinih i drugih društvenih organizacija, kao i međunarodnih partnera su poznati. Takođe i činjenice u pogledu ispunjavanja preporuka od strane Evropske komisije UN za Evropu koja je definisala da popis stanovništva treba izbjegavati u izbornim godinama, kao i u periodu političke nestabilnosti – kazao je Dizdarević.

Naglasio je da je u Crnoj Gori stanje “sveopšteg haosa koji ni na jedan način ne može značiti stabilan društveno-politički ambijent”.

Spajić je juče rekao da je popis statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podataka je jako važan za državu jer prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje.

Među najbitnijim pitanjima su: koliko mladih je napustilo Crnu Goru idući trbuhom za kruhom, kakvo nam je tržište rada, da li nam je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata, i druga – kazao je Spajić.

Takođe, pojasnio je, održavanje popisa za mjesec je period koji se poklapa sa praznicima, što bi omogućilo i učestvovanje u popisu onih građana koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu.

DAN

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …