Država tužila “Novu Pobjedu”, traži iseljenje i naknadu izgubljene dobiti

Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore pokrenuo je tužbu radi iseljenja kompanije ‘Nova Pobjeda’ iz prostorija u zgradi Ministarstva evropskih poslova u Podgorici, a najavio je i da će pokrenuti postupak naknade izgubljene dobiti nakon što izdejstvuje usvajajuću odluku suda. To je za Portal RTCG potvrdila Bojana Ćirović, Zaštitnica imovinsko pravnih interesa Crne Gore. Što se tiče drugog zanimljivog slučaja sumnjivog korišćenja državne imovine, koji se odnosi na Institut za medije Crne Gore, inspekcijski nadzor je u nadležnosti Direktorata za inspekcijske poslove u Ministarstvu finansija.

Portal RTCG već je pisao da kompanija “Nova Pobjeda” koristi nezakonito već osam godina prostor u državnoj zgradi u Bulevaru revolucije 15 u Podgorici, zahvaljujući odluci ranijeg rukovodstva Uprave za imovinu. Prostor gdje se, između ostalog, nalazi ta štamparija ovog lista, dat je firmi “Nova Pobjeda” 2015. godine bez naknade, bez zaključka Vlade i neposredno, što su nam u martu ove godine potvrdili u Upravi za državnu imovinu i katastar.

Za taj prostor “Nova Pobjeda” plaća samo troškove tekućeg održavanja iako se radi o ekskluzivnoj lokaciji. Za to vrijeme, država troši milione na zakup prostora za potrebe svojih institucija.

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) upozorilo je ranije Vladu da štamparija “Pobjede” u staroj zgradi “Pobjede” u Podgorici izaziva potencijalnu opasnost od potpunog kolapsa elektro-instalacija u zgradi i požara. Izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog stanja sigurnosti u objektu.

Kako je Bojana Ćirović kazala u izjavi za Portal RTCG, Zaštitnik imovinsko-pravnih intersa Crne Gore nije dobio nalog da iseli “Novu Pobjedu” jer to i nije nadležnost Zaštitnika, već Uprave za katastar i državnu imovinu, shodno članu 20 Zakona o državnoj imovini.

“Uprava za imovinu nam je dostavila dokumentaciju vezanu za ovaj pravni posao, te nakon traženja dopune iste, Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa je u skladu sa zakonskim propisima ustanovio da se radi o ništavim pravnim poslovima, pa je i pokrenuo tužbu radi iseljenja ‘Nove Pobjede’ iz tih prostorija, predaju istih u posjed, dok će pokrenuti i postupak naknade izgubljene dobiti nakon što izdejstvuje usvajajuću odluku suda. Tužba je jedini zakoniti način da se ‘Pobjeda’ iseli iz predmetnih prostorija, dok je Zaštitnik sugerisao Upravi da ‘Pobjedu’ pozove da dobrovoljno napusti prostorije, kao način bržeg rješavanja njihovog nezakonitog boravka u istima, a ujedno bi i ‘Pobjeda’ imala manje troškove oko iseljenja i sjutra sudskih troškova”, navela je Ćirović.

Provjerite slična mjesta

Novi izvršni direktor kompanije MTEL Zoran Milovanović

Kompanija MTEL od juče ima novog izvršnog direktora Zorana Milovanovića. Nakon završenih studija Elektrotehnike na …