Ustavni sud da povuče odluku o ukidanju člana Zakona o PIO, hiljade građana će ispaštati

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) traži da Ustavni sud iskoristi mogućnost iz Zakona o Ustavnom sudu i svog Poslovnika i da prije otpremanja rješenja kojim su ukinuli član Zakona o penzijskom osiguranja ponovo razmotri ovo pitanje i o njemu organizuje javnu raspravu, saopštio je danas generalni sekretar ove sindikalne centrale Srđa Keković.

Ustavni sud je u četvrtak prošle sedmice ukinuo član zakona koji se pravo na starosnu penzije stiče kada osiguranik muškarac navrši 66 godina života i žena 64 godine života i najmanje po 15 godina staža osiguranja, tako da si sada jedini uslov za sticanje penzije ostao punih 40 godina staža osiguranja. Obrazloženje za ovakvu odluku je bila navodna diskriminacija muškaraca.

Ustavni sud je u četvrtak objavio samo saopštenje sa sjednice, a nije objavio samo odluku sa obrazloženjem. U dosadašnjoj praksi pisanje takve odluke traje i po tri-četiri mjeseca, prije nego što bude objavljena u Službenom listu. Do objavljivanja odluke u Službenom listu osporeni član zakona je i dalje važeći.

Keković je kazao da Poslovnik Ustavnog suda omogućava prostor za preispitivanje odluke prije njenog, kako se pravno zove, otpremanja Službenom listu.

“To je moguće kako je navedeno ‘ako je došlo do novih saznanja ili činjenica koje su od bitnog značaja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i od uticaja su na pravilnost odlučivanja’. Smatramo da su nova saznanja u vezi ovog člana to što izbacivanje ovog člana obesmišljava druge članove zakone koji se na njega odnose, kao i da je njegovim ukidanjem došlo do kolizije sa Zakonom o radu zbog čega će veliku štetu pretrpjeti ogroman broj građana”, kazao je Keković.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …