Naplata kirije od Statisa jedini posao

Ono što je svojstveno dvijema državnim kampanijama HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli”, koje gazduju elitnim hotelskim kompleksom “Sveti Stefan Miločer”, jeste da predstavljaju pravu rjetkost na crnogorskoj poslovnoj sceni jer im je sav posao ubiranje kirije koju naplaćuju od izdavanja elitnog ljetovališta, zbog čega imaju i najmanji broj zaposlenih od svih državnih kompanija.

I dok druge kompanije razmatraju svoje poslovne ciljeve, ovim dvijema firmama je jedina briga da od kompanije “ Adriatic propeties”, grčkog biznismena Petrosa Statisa, naplaćuju kvartalno (sva tri mjeseca) zakupnine i od toga isplaćuju zarade zaposlenima, ali i plaćaju Opštini Budva porez na nepokretnost za imovinu koja im je data na upravljanje.

“Vijesti” su ovim državnim firmama tražile podatke o tome koliko imaju zaposlenih i koliko novca se troši na njihove plate.

Iz “Sveti Stefan hotela” navode da za bruto plate na godišnjem nivou troše 79.755 eura. Imaju pet zaposlenih, od kojih je jedan predsjednik petočlanog odbora direktora. Iz godišnjeg iznosa za plate, osim zaposlenima, plaćaju se i naknade članovima Odbora direktora u iznosu od 500 eura.

U HTP “ Miločer” navode da imaju dva zaposlena radnika od kojih je jedan izvršni direktor, a drugi poslovna sekretarica. Za bruto plate zaposlenih i tročlanoog odbora direktora godišnje se isplaćuje 51.410 eura.

Kompanija “Adriatic properties” je zaključila ugovor sa HTP “Miločer” o višedecenijskom zakupu nekadašnjeg hotela “Kraljičine plaže”, te zemljišta na ime koga svaka tri mjeseca uplaćuje po 87 hiljada eura. To je jedini prihod “HTP” Miločer”. Osim ugovora sa HTP “Miločer”, davne 2007. zaključen je ugovor i sa tadašnjim vlasnikom grad hotela Sveti Stefan i vile “Miločer”, hotelskom grupom “Budvanska rivijera”, koja je takođe Statisovoj fiirmi dala u trodecenijski zakup ove najznačajnije turističke objekte na crnogorskoj obali. U međuvremenu, vlasništvo je preneseno na firmu “ Sveti Stefan hoteli” kojoj se kvartalno uplaćuje za zakup 380 hiljada eura.

‘Sveti Stefan hoteli’ imaju pet zaposlenih, od kojih je jedan i predsjednik petočlanog Odbora direktora. Za bruto plate svih na godišnjem nivou troše 79.755 eura

Da žive isključivo od zakupnine, bilo je jasno u avgustu, kada su iz “Sveti Stefan hotela” kazali da im je likvidnost dovedena u pitanje, jer “Adritic properties” nije uplatio dvije kvartalne rate.

Izvršni direktor HTP “Miločer” Igor Đurašević uputio je krajem prošlog mjeseca doskorašnjem ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću pismo, upozorivši ga da se ta vladina kompanija nalazi u izuzetno kriznoj finanijskoj situciji, jer zakupac “Adriatic properties” nije izmirio dvije godišnje rente.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …