Vujović: Uticaj zapadnih partnera na novu vladu biće gotovo nepostojeći

Crna Gora će dobiti vladu koja će po svojoj ideološkoj orijentaciji biti kontinuitet sa vladom Zdravka Krivokapića, a u svojoj politici i sa vladom Dritana Abazovića. Razlika će, u odnosu na posljednje dvije vlade, biti ta da će biti značajno snažnija uloga prosrpskih i proruskih partija koje će ovoga puta imati svoje predstavnike u vladi, na ministarskom i doministarskom nivou, kao i da će uticaj zapadnih partnera biti minimalan, gotovo nepostojeći. Iz njenog sastava je jasno da će se udaljavanje od EU agende, ali i evroatlantske orijentacije Crne Gore nastaviti, odnosno da će omogućiti veći uticaj i prisustvo, pored Srbije, još i Rusije, Kine i Mađarske – kazao je za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.

Vujović je istakao da je sam model vlasti daleko od koncepta manjinski podržane vlade, te, kako je rekao, predstavlja klasičnu koalicionu vladu, gdje neki koalicioni partneri imaju manje, odnosno drugi veće učešće u vlasti.

Komentarišući to što će mjesto predsjednika Skupštine „pokrivati“ „Za budućnost Crne Gore“, odnosno jedan od lidera te koalicije Andrija Mandić, Vujović je istakao da je pozicija predsjednika Skupštine daleko snažnija u našem političkom sistemu od takozvanog speaker-a, predsjedavajućeg u nekom drugom parlamentu.

Posebno što je on član Savjeta za odbranu i bezbjednost, tijela koje putem jednoglasnih odluka upravlja Vojskom Crne Gore. Time će prvi put otvoreni protivnik NATO alijanse, i podržavalac predsjednika Putina upravljati crnogorskom vojskom. Ovim se dovodi u pitanje učešće crnogorskih jedinica u mirovnim misijama, uključujući i KFOR misiju NATO saveza na Kosovu. Pristup povjerljivim podacima Mandića dodatno ugrožava poziciju Crne Gore kao članice ovog sistema kolektivne bezbjednosti. Jasno je da će NATO morati da preduzme dodatne mjere nakon ovih poteza – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, jasno je precizirano da partije nekadašnjeg DF-a postaju ministri nakon godinu rada vlade, ali posebno pažnju treba obratiti, kako je rekao, na činjenicu da će državni sekretari iz Nove i DNP upravljati dogovorenim ministarstvima od samog formiranja vlade.

Stoga možemo reći da formalno odsustvo predstavnika nekadašnjeg DF na ministarskim pozicijama iz ovih partija je samo privid, kojim se pokušava ublažiti reakcija prije svega SAD, Njemačke i UK – kazao je Vujović.

VAŽNA POZICIJA
Komentarišući to što nema Bošnjačke stranke i HGI, kao ni DUA u novoj vladi, Vujović kaže da su pregovori „očito imali za cilj da obesmisle i spriječe formiranje vlade u kojoj bi učestvovale manjinske partije, sem nekih albanskih, te bilo kakvo oslanjanje na dosadašnju opoziciju“.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Novi izvršni direktor kompanije MTEL Zoran Milovanović

Kompanija MTEL od juče ima novog izvršnog direktora Zorana Milovanovića. Nakon završenih studija Elektrotehnike na …