ZBCG odmah ulazi u vladu sa četiri državna sekretara

Koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ će odmah ući u vladu Milojka Spajića sa četiri državna sekretara shodno finalnoj verziji koalicionog sporazuma koji je u četvrtak potpisan u više gradova u Crnoj Gori.

Koalicija ZBCG će predložiti državnog sekretara u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, zaduženog za saobraćaj, državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, zaduženog za prosvjetu, državnog sekretara u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, zaduženog za turizam, državnog sekretara u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, zaduženog za prostorno planiranje i urbanizam, navodi se u finalnoj verziji sporazuma, koji je stupio na snagu.

REKONSTRUKCIJA
U sporazumu se podsjeća da rekonstrukcija vlade podrazumijeva da politički subjekti Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija predlože kandidate za potpredsjednika vlade za infrastrukturu, ministra saobraćaja, ministra prosvjete, ministra turizma i ministra prostornog planiranja i urbanizma.

U cilju što jednostavnije tranzicije resora koji treba da pripadnu političkim subjektima NSD i DNP nakon rekonstrukcije vlade, a shodno poglavlju VI Sporazuma, navedeni subjekti će predložiti državne sekretare u ministarstvima koja će nakon rekonstrukcije biti podijeljena i gdje će predmetni subjekti preuzeti odgovornost za upravljanje njima, navodi se u sporazumu.

Ulazak ZBCG u vladu odmah na nivou zastupljenosti državnih sekretara je priprema za rekonstrukciju vlade jer će kadrovi te koalicije pokrivati one resore koji se dijele nakon rekonstrukcije. Vlada će do rekonstrukcije imati 18 resora, zamjenika premijera i tri potpredsjednika a nakon rekonstrukcije čak 22 resora, zamjenika premijera i četiri potpredsjednika što će je činiti najglomaznijom vladom u istoriji.

Shodno dogovoru Spajića sa Mandićem i Kneževićem te partije će autonomno preložiti svoje kandidate za ministre i državne sekretare.

DEMANTOVANE TVRDNJE AA
Finalnom verzijom sporazuma se direktno demantuju tvrdnje Nika Đeljošaja da će koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ bez direktnog učešća podržati vladu, napisao je Đeljošaj. Predstavnici ZBCG će biti direktno u izvršnoj vlasti, preko pozicija državnih sekretara u ministarstvima, ali i kroz kvotu od 40 odsto članova u upravnim odborima i bordovima direktora državnih preduzeća.

Po sporazumu Albanskom forumu pripada mjesto potpredsjednika vlade za ekonomsku politiku sa resorom ekonomskog razvoja i ministarstvo javne uprave, dok Albanska alijansa predlaže ministra ljudskih i manjinskih prava.

Rekonstrukcija je po finalnom sporazumu predviđena da bude obavljena prije izglasavanja budžeta za 2025. godinu odnosno najkasnije do kraja 2024. godine.

Bečić za zamjenika premijera, Krapoviću odbrana, Bogdanoviću MUP, Koprivica potpredsjednik
Lider Demokrata Aleksa Bečić kandidat je te partije za zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, dok je Momo Koprivica predložen za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, odlučilo je Predsjedništvo stranke, a potom potvrdio Glavni odbor.

Predsjedništvo je, kako je saopšteno iz te partije, jednoglasno odlučilo i da Boris Bogdanović bude kandidat za ministra unutrašnjih poslova, a Dragan Krapović za ministra odbrane.

Za ministarku kulture i medija predložena je Tamara Vujović, dok je Vladimir Martinović kandidat za ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Zdenka Popović je predložena za potpredsjednicu parlamenta.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …