Zašto su četiri članice EU odbile Air Montenegro i šta Aerodrom u Tuzli dobija letovima za Tursku

Švedska, Danska, Austrija i Njemačka su odbile izdati dozvolu za slijetanje aviona Air Montenegra koji želi uspostaviti direktne linije sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Koje benefite će ostvariti zračna luka zbog pozitivnog odgovora Nizotemske i Turske te razloge zbog odbijanja četiri članice EU, portal Klic je saznao u tuzlanskom aerodromu.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je dozvolu crnogorskoj aviokompaniji Air Montenegro za uspostavu linija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla ka Nizozemskoj i Turskoj. Ovakva vrsta dozvole omogućena je nakon što su navedene dvije države odobrile zahtjeve za slijetanje aviona na njihovo tlo.
Kako je za Klix.ba kazao direktor Međuarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević, uspostava navedene dvije linije dio su šireg projekta kojeg zajednički realiziraju sa Air Montenegrom.

“Nakon što je Wizz Air donio odluku o zatvaranju baze te smanjenju broja linija, intenzivno smo krenuli u pronalazak zainteresiranog avioprijevoznika. Sada je posebno dobro to što smo po prvi puta dobili odobrenje za uspostavljanje direktne linije za Istanbul jer su naši građani avionom morali putovati iz Sarajeva i Beograda ili jednostavno autobusom. Još uvijek čekamo završetak određenih procedura, kako bismo mogli krenuti sa objavom letova za Tursku, ali i Nizozemsku”, kaže Halilčević.

Uspostava ove dvije linije od Tuzle do Mastrihta i Istanbula donijet će benefite tuzlanskom aerodromu u ekonomskom smislu, a Halilčević vjeruje da će se njima u znatnoj mjeri kompenzirati odlazak Wizz Aira u onom punom kapacitetu u kojem je bio do septembra ove godine.

Inače, Air Montenegro, osim za Tursku i Nizozemsku tražio je dozvole i za uspostave direktnih letova ka Švedskoj, Danskoj, Austriji i Njemačkoj koje su odbile zahtjeve. Shodno tome, ni BHDCA nije bila u mogućnosti izdati svoju dozvolu. Zahtjev je upućen i ka Luksemburgu te se još uvijek čeka odgovor njihovih civilnih zrakoplovnih vlasti.

Kako nam je kazao Halilčević, navedene države zahtjev su odbile jer Air Montenegro nije aviokompanija koja je registrirana u Bosni i Hercegovini ili nekoj od zemalja članica Evropske unije, što je shodno potpisanim ugovorima, preduslov za mogućnost ishodovanja dozvole.

“Mi i dalje pokušavamo učiniti sve što je u našoj moći jer su aerodromi u Švedskoj i Danskoj zainteresirani za uspostavljanje poslovnog odnosa sa Međunarodnim aerodromom Tuzla. Vjerujemo u mogućnost promjene odluke jer postoji očigledan interes, kako aerodroma, ali i putnika, a na kraju i privrede ove dvije države”, navodi naš sagovornik.

Kako nam je otkrio Halilčević, menadžment tuzlanskog aerodroma trenutno vrši pregovore i sa nove dvije kvalifikovane aviokompanije u kontekstu uspostavljanja saradnje te mogućnosti direktnih letova ka državama koje imaju putnički potencijal.

“Moramo imati u vidu da su oni veoma oprezni te da se u obzir uzima mnoštvo faktora. Bez obzira koliko mi insistiramo i žurimo, većina stvari nije do nas”, navodi Halilčević.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …