Knežević opoziciji: Uđite u komisije i kontrolišite popis

Demokratska narodna partija (DNP) nema nikakav problem da opozicija bude uključena u kontrolu predstojećeg popisa stanovništva.

To je juče “Vijestima” rekao šef DNP-a i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Milan Knežević, poručujući da poziva opozicione predstavnike da uđu u popisne komisije.

“Naravno da treba (omogućiti opoziciji učešče u popisnim komisija), i, koliko shvatam, upućen im je poziv da se uključe, ali moj utisak je da to ne žele. Svi politički subjekti su znali kad će se održati popis, i previše je simptomatično što su se neki tek sad ‘sjetili’ da je popis 1. novembra. Svako preuzima odgovornost za odluke koje donosi, ali što se tiče DNP-a – nemamo nikakav problem da predstavnici opozicije u punom kapacitetu budu uključeni u kontrolu ovog procesa, i pozivamo ih da iskoriste tu mogućnost”, naveo je on.

Demokratska partija socijalista (DPS) i nekoliko njenih sadašnjih i bivših partnera odlučili su ove sedmice da pozovu građane na bojkot popisa, jer tvrde da za njegovo održavanje ne postoje uslovi zbog, kako ističu, nestabilne političke situacije u državi. Oni zahtijevaju da se popisivanje odgodi do stabilizacije prilika. Na odgađanje poziva i pet nacionalnih vijeća manjinskih naroda, iako su neka od njih uveliko u popisnoj kampanji.

Uprkos tome što stranke traže kontrolu, Upravi za statistiku (Monstat) do prekjuče nije bio stigao nijedan zvanični zahtjev neke partije u vezi s imenovanjem predstavnika u popisne komisije. Monstat, koji sprovodi popis, ranije je naveo da im je prihvatljiv zahtjev DPS-a da se stranakama dozvoli učešće u komisijama.

Knežević kaže da su prethodni popisi održani u mnogo složenijim društveno-političkim okolnostima, ali da niko nije pozivao na bojkot i kršenje zakona. Dodaje da stoga ne vidi smisao “izolacionističkih poteza” DPS-a i ostalih koji pozivaju na bojkot.

“Popis je zakonska obaveza, a ne politički performans ili izborni proces. Država nije u stanju već dvije godine da organizuje popis u skladu sa zakonom i evropskim standardima, što predstavlja klasičnu nemoć njenih institucija. Zato mislim da je posljednji trenutak da se popis održi u mirnoj i demokratskoj atmosferi, bez tenzija i narativa podjela na koje smo navikli”, poručuje on.

Dok se čeka na početak popisa, koji bi trebalo da se obavi od 1. do 15. novembra, u toku je kampanja kojom se građanima sugeriše kako da se nacionalno, jezički i religijski odrede. U tome, osim nacionalnih vijeća, učestvuju i neke partije, vjerske zajednice, mediji iz Crne Gore i Srbije…

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …