Spajić formira vladu bez uticaja zapadnih partnera

Partije koje će participirati u budućoj Vladi Crne Gore polako privode kraju pripreme za sjednicu parlamenta na kojoj će za predsjednika biti izabran lider NSD-a Andrija Mandić i za sjednicu na kojoj će biti izabrana vlada, i sve to bez najavljene podrške zapadnih partnera.

Poznato je da SAD, Velika Britanija i zemlje Evropske unije njisu podržale činjenicu da će koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore biti dio vlasti i da će za godinu biti dio Vlade.

Tako je juče Glavni odbor Evrope sad podržao politički sporazum o formiranju nove vlade i kandidate te stranke za ministre. PES predlaže Sašu Mujovića za ministra energetike, Vojislava Šimuna za ministra zdravlja, Novicu Vukovića za ministra finansija, Naidu Nišić za ministarku socijalnog staranja, Andreja Milovića za ministra pravde, Maidu Gorčević za ministarku evropskih integracija i Filipa Ivanovića za ministra vanjskih poslova. Takođe, predloženo je da Filip Radulović bude ministar saobraćaja i pomorstva, a prof. dr Anđela Jakšić Stojanović ministarka prosvjete, nauke i inovacija, dok je predloženo da Janko Odović pokriva mjesto ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Na elektronskoj sjednici Glavnog odbora PES-a prihavaćen je predloženi Sporazum o formiranju parlamentarne većine, bez glasova protiv, saopštili su iz PES-a.

Na jučerašnjoj sjednici je, kako su kazali, takođe bez glasova protiv, potvrđen predlog mandatara Milojka Spajića za buduće članove 44. Vlade u okviru resora koji po sporazumu pripadaju PES-u.

Prema ranijem dogovoru, manjinsku podršku budućoj vladi daće koalicija ZBCG iz čijih redova će biti predsjednik Skupštine.

Na sjednici Predsjedništva SNP-a jednoglasno je podržan sporazum o formiranju Vlade, a konačna odluka biće donijeta na elektronskoj sjednici Glavnog odbora ove partije.

DNP: Nisu nam primarne funkcije

Na sjednici Predsjedništva Demokratske narodne partije jednoglasno je donesena odluka da se podrži Sporazum o parlamentarnoj podršci i konstituisanju 44. Vlade i 28. saziva Skupštine Crne Gore.

– Ovom odlukom DNP je još jednom pokazala državnički karkater i bez obzira na dug i iscrpljujući pregovarački proces, pokazala da joj nikad nisu bile primarne funkcije u svom ideološkom i političkom djelovanju što potvrđuje i Koalicioni sporazum. Ostajući privrženi svom programu i uvjerenju, očekujemo da ćemo dati puni doprinos napretku i društvenoj koheziji naše države. Takođe vjerujemo da je vrijeme podjela i vještačkih tenzija daleko za nama, i da svima treba da bude cilj Crna Gora – građanska država u Evropskoj uniji – navode iz ove partije.

DNP je, kako dodaju, spreman da u tom procesu da svoj puni doprinos.

SNP će, podsjetimo, u novoj vladi dobiti potpredsjedničko mjesto vezano za poljoprivredu i ministarstvo sporta i mladih.

DAN

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …