Ivanović: Očekujem da Ustavni sud uskoro donese odluku oko imovine državljana Rusije

Podgorički advokat Marko Ivanović kazao je da uskoro očekuje da Ustavni sud donese odluku po pitanju njegove urgencije da se stavi na razmatranje inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članova 18 i 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama.

Radi se o članovima na osnovu kojih je došlo do zamrzavanja imovine državljana Rusije u Crnoj Gori.

“Prije 15-ak dana predao sam urgeniciju Ustavnom sudu da uzmu u razmatranje predmet oko zamrzavanja imovine državljana Rusije. Imam nezvanične informacije da bi uskoro trebalo da se donese odluka po tom pitanju. Takođe, pominje se i spajanje inicijativa s obzirom da ih je više po istom povodu. Za sada su to samo neformalne informacije, zvaničnih još nema. U svakom slučaju očekujem pozitivnu odluku Ustavnog suda”, rekao je Ivanović.

Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika – advokata Ivanovića, predao je prošle godine Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.

Sličnu inicijativu ranije je predala i koalicija Zajedno za budućnost Crne Gore (ZBCG), a o ustavnoj inicijativi pisao je poznati američki časopis Njujork Tajms.

Zanimljivo je da su pravni autoriteti poput prof. dr Blagote Mitrića i Veselina Radulovića takođe na fonu da je u pitanju neustavan zakon jer se zamrzava imovina bez odluke suda.

Prema ranijim riječima advokata Ivanovića, pojedine banke u Crnoj Gori su potpuno nezakonito blokirale račune i svaku mogućnost novčanih transakcija svim ruskim državljanima.

“Dakle, nijesu u pitanju oligarsi i političari bliski predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, već sada već maltene svi Rusi. Mislim da je to još veći problem, pa čak i ako ova inicijativa ne bude usvojena, smatram da bi tužbe mnogih ruskih državljana mogle biti osnovane s pozivom na nedovoljno jasne razloge za uvođenje konkretnih mjera pojedinačnim licima”, rekao je ranije Ivanović.

Redakcija portala PRESS

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …