Pobjeda: Predstavnici GP URA i BS-a nijesu došli na sastanak sa Spajićem

Sastanak mandatara Milojka Spajića sa liderom Građanskog pokreta Ura Dritanom Abazovićem i predstavnicima Bošnjačke stranke koji je na incijativu mandatara i predsjednika PES-a bio planiran, za juče – ipak nije održan.

Izvori Pobjede iz PES-a, koji su tvrdili da je sastanak zakazan za juče u popodnevnim satima, Pobjedi su saopštili da se predstavnici Ure i BS-a nijesu pojavili na sastanku.

Pobjeda saznaje da je Abazović naknadno, u poslijepodnevnim satima obavijestio PES da ipak neće moći da dođe, jer ima obaveze u Beogradu, odnosno da je ranije planirao da gleda utakmicu Srbija – Crna Gora.

Izvori Pobjede iz BS-a pak tvrde da sastanak nije ni zakazan i da je u medijima bilo riječi o tome, tek nakon što je predsjednik države Jakov Milatović iznio stav da je trebalo zvati BS.

– Nama nije poslat ni draft sporazuma, niti predložene funkcije, nije jasno ni o čemu bi se razgovaralo – rekao je izvor Pobjede iz BS-a.

– Nama nije poslat ni draft sporazuma, niti predložene funkcije, nije jasno ni o čemu bi se razgovaralo – rekao je izvor Pobjede iz BS-a.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da je priča o sastanku sa BS i Urom manevar vrha PES-a da bi se amortizovao pritisak ambasadora Kvinte, ali i javnosti zbog činjenice da BS kao ključna stranka manjina neće biti dio vlade.

-Drugi pritisak je i na albanske stranke da one što prije donesu svoje odluke – rekao je izvor Pobjede.

Spajić je prošlog petka potencijalnim činiocima buduće izvršne vlasti uputio nacrt sporazuma o raspodjeli resora, nacrt političkog sporazuma, ali i aneks tog dokumenta kojim se, krajem 2024. ili početkom 2025. godine, predviđa rekonstrukcija vlade.

Potencijalnim koalicionim partnerima dostavljeni su i principi funkcionisanja nove vlade, koji su prekopirani PES-ovi principi koje je ranije usvojilo predsjedništvo te partije.

Izvori iz potencijalne parlamentarne većine potvrdili su ranije Pobjedi i da je tokom konsultacija o nacrtu sporazuma, mandatar Spajić obećao da će zvati na razgovore i predsjednika Ure Dritana Abazovića.

Spajić je sa Abazovićem prvobitno trebalo da se sastane prošle sedmice kada je mandatar i uputio poziv lideru Ure, ali do sastanka ipak nije došlo.

Abazović je juče u Tirani kazao da njegova Ura još nije imala sastanak sa Spajićem, te da i ne insistiraju na njemu.

Svako ima pravo da bira svoje partnere. Mi smo partija koja baštini dijalog kao stvar političke kulture i spremni smo da razgovaramo sa svima bez obzira da li će to voditi nekim dogovorima ili ne. Ako bude potrebe za tim razgovorom mi smo tu, ako ne – torta je spremna da se uruči u momentu čim se oni dogovore i da napravimo mirnu, džentlmensku primopredaju vlasti – rekao je Abazović.

Nakon jučerašnjeg dana ostala je nepoznanica: zašto je Spajić uopšte zvao Uru i BS na sastanak, ako prethodno tim strankama nije ni ponudio politički sporazum, a Demokratskom frontu i ostalim potencijalnim partnerima je dat rok do petka da donesu odluku.

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …