Klimatske i ekološke izazove pretvoriti u prilike i konkurentske prednosti

“Današnji događaj dobra je prilika da predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, energetskih kompanija, međunarodnih institucija, kao i stranih investitora, razmotre mogućnosti saradnje i ulaganja u obnovljive izvore energije u regionu Zapadnog Balkana, u cilju ubrzanja zelene energetske tranzicije” poručio je državno sekretar u MKI Admir Šahmanović na konferenciji o energetici i obnovljivim izvorima energije u regionu Zapadnog Balkana, koja je danas otvorena i održava se u Tivtu.
Svoje učešće u radu dvodnevne konferencije potvrdili su ministri energetike zemalja regiona, direktor Energetske zajednice Artur Lorkowski, a putem video poruke prisutnima se obratila evropska komesarka za energetiku Kadri Simons.

Kako je ocijenio u svom uvodnom izlaganju Crna Gora je odlučna da postane članica Evropske unije i istrajna je na tom putu, uz želju da i svi susjedi sa Zapadnog Balkana u bliskoj budućnosti budu dio Evropske unije.

“Posvećeni smo evropskim vrijednostima i spremni da pružimo svoj puni doprinos za ostvarenje naših zajedničkih političkih, bezbjednosnih i ekonomskih interesa” naglašava Šahmanović i dodaje da kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora ima obavezu da implementira propise Evropske unije iz oblasti energetike i zaštite životne sredine. Pored toga, ciljevi Crne Gore u oblasti energetike poklapaju se sa ciljevima Evropske unije i Energetske zajednice, a to su povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, privlačenje investicija za izgradnju novih proizvodnih i prenosnih energetskih objekata, povećanje korišćenja obnovljive energije, unapređenje energetske efikasnosti i razvijanje tržišne konkurencije, uz unapređenje ekološke situacije.

Državni sekretar osvrnuo se na saradnju naše države sa Energetskom zajednicom i naglasio da Crna Gora nastoji da ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici i doprinosi razvoju regionalnog tržišta energije i njegovoj integraciji u energetsko tržište Evropske unije. U skladu sa takvim opredjeljenjem, cilj Vlade Crne Gore je stvaranje uslova za intenzivnije korišćenje domaćih energetskih potencijala, naročito obnovljivih. S obzirom da Crna Gora raspolaže značajnim potencijalom obnovljivih izvora energije, kao što su hidropotencijal, solarna energija, potencijal vjetra i biomasa, naš prioritet je bio i ostaje proizvodnja obnovljive, odnosno čiste energije.

” Želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u naše prilike i konkurentske prednosti, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti” ističe Šahmanović koji je danas prezentovao neke od projekata koje Crna Gora razvija i realizuje.

“Imajući u vidu da je hidropotencijal najznačajniji energetski resurs Crne Gore, u prethodnom periodu radili smo na realizaciji projekata izgradnje malih hidroelektrana i stvaranju uslova za izgradnju Hidroelektrane Komarnica. U cilju diversifikacije energetskih izvora i iskorišćenja raspoloživog vjetropotencijala, poslednjih godina izgrađene su i puštene u rad Vjetroelektrana Krnovo i Vjetroelektrana Možura, a u toku su i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje Vjetroelektrane Gvozd i Vjetroelektrane Brajići. Pokrenuti su i projekti koji imaju za cilj iskorišćenje solarnog potencijala, kojim Crna Gora takođe obiluje. Kao najznačajnije, pomenuo bih Projekat izgradnje Solarne elektrane Briska Gora i projekte »Solari 3000+« i “Solari 5000+”. Takođe u poslednje vrijeme iskazano veliko interesovanje investitora za izgradnju solarnih elektrana i vjetroelektrana u Crnoj Gori.

Šajmanović je podsjetio da je u Crnoj Gori počelo da funkcioniše dan- unaprijed tržište električne energije i da se intenzivno radi na stvaranju uslova za povezivanje nacionalnog tržišta sa tržištima susjednih zemalja.

“U skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, Crna Gora će nastaviti aktivnosti na obezbjeđenju sigurnog snabdijevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve” zaključio je Šahmanović na kraju uvodnog izlaganja.

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …