Đukanović: Oni koji se bave formiranjem vlade su pokazali apsolutnu konfuziju

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je ekskluzivno za Federalnu televiziju kako je logično da je Rusija među balkanskim nacionalistima odabrala one velikosrpske.

Putin je u svojoj novoj politici najavio istorijski revizionizam. Da na neki način obnovi hladni rat. Srbija to razumije kao priliku za reviziju rezultata iz nedavne prošlosti u prethodnih 30 godina na zapadnom Balkanu. Smatram da su geopolitički razlozi i refleksije tih razloga na politiku u regionu, doveli do bitnog pogoršanja sigurnosnih i političkih prilika – ocijenio je Đukanović, prenosi Avaz.

Đukanović ističe da su se nacionalisti opet probudili, a da ideja “srpskog sveta” nije ništa drugo do obnovljena ideja projekta “svi Srbi u jednoj državi”.

Mi smo se možda ponadali da su nakon Dejtonskog sporazuma sahranjene ideje velikodržavnih nacionalizama. Nisu. Danas treba da svi ozbiljno preispitamo zašto nisu. Uprkos pojedinačnim presudama u Hagu, nije na pravi način izvedena presuda velikodržavnom nacionalizmu. U Srbiji se nije desila osuda velikodržavnog nacionalizma – kazao je.

Putin pokušava da demonstrira snagu “ruskog medvjeda”, i to dodatno budi entuzijazam velikosrpskih nacionalista u regionu, smatra Đukanović.

Nacionalisti žele promjenu granica, stvaranje uvećanih država koje će biti nacionalno i vjerski homogene. U tom scenariju nema Bosne i Hercegovine, nema Crne Gore, nema nezavisnog Kosova, nema Sjeverne Makedonije. I smatram da to uvijek može završiti samo na jedan način – to uvijek završava u ratu, zločinima i genocidima, i to je nešto od čega ćemo se, nadajmo se, sačuvati – naveo je.

Naglasio je da se na Kosovu pokušao otvoriti “neki zamrznuti konflikt na zapadnom Balkanu”.

DAN

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …