Abazović uručio zahvalnice istaknutim predstavnicima dijaspore u Beogradu

Predsjednik Vlade Crne Gore i koordinator Ministarstva vanjskih poslova dr Dritan Abazović uručio je večeras zahvalnice predstavnicima crnogorske dijaspore i iseljenicima, na prigodnoj svečanosti koju je organizovala Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.

Radi se o prvom događaju ovakve vrste koji se održava u Crnogorskoj kući u Beogradu.

Dobitnici ove plakete iz oblasti zdravstva su: prof. dr Cane Tulić, prof. dr Vaso Antunović, akademik, prof. dr Milika Ašanin, prof. dr Hakija Bašić, zatim iz oblasti kulture, Vesna Dedić, Manojlo Manjo Vukotić, Petar Božović i Sergej Ćetković. Iz oblasti sporta, zahvalnicu je donio teniser Novak Đoković i njegova porodica, u čije ime je svečanosti u Crnogorskoj kući prisustvovao otac Srđan.

,,Predstavlja mi neizmjernu čast i ponos što večeras, po prvi put, u crnogorskoj kući, u vašoj kući, dodjeljujemo ova priznanja. Ovo je samo početak odnosa države koji treba da se mijenja prema njenim građanima i građankama. Za doprinos u raznim sferama koji ste ostvarili u državi Srbiji, našem najbližem i najdražem susjedu, u zemlji sa kojom imamo posebne odnose i veze, i u želji da ih satkamo i sa svim ostalim komšijama i zemljama svijeta, mala Crna Gora, zemlja sunca, zabave i vina, zemlja predodređena da zastupa mir i toleranciju, želi da vam iskaže zahvalnost”, naglasio je Abazović.

On se zahvalio svim građanima koji žive van okvira granica Crne Gore, jer, kako kaže, oni iznova i iznova pokazuju kolika je njena prava veličina – mnogo veća od broja njenih stanovnika ili površine njene teritorije.

,,Misija svih okupljanja je da budemo bolji ljudi, da budemo bliži jedni drugima, jer jedni bez drugih ne vrijedimo, a jedni sa drugima možemo mnoge dobre stvari”, zaključio je premijer Abazović.

Inicijativa za organizaciju navedenog događaja pokrenuta je od strane Ambasade, u ciju afirmacije i snaženja vidljivosti doprinosa koje istaknuti predstavnici crnogorske dijaspore iseljenika pružaju u kontekstu promocije Crne Gore, afirmacije njenih interesa i jačanju veza sa Republikom Srbijom kroz doprinos i ostvarenja u zdravstvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i sportskoj sferi. Po osnovu prethodno obavijenih širih konsuitacija sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u Republici Srbij, Ambasada je definisala spisak od devet najistaknutijih ljekara, akademika, književnika i kulturnih poslenika, cijeneći da će uručenje ove vrste priznanja predstavijati adekvatnu verifikaciju dosadašnjih ostvarenih rezultata i pružiti dodatni doprinos razvoju veza sa brojnom zajednicom dijaspore-iseljenika u Republici Srbiji.

Unaprjeđenje veza i briga o dijaspori – iseljenicima, sastavni je dio unutrašnje i vanjske politike Crne Gore, zasnovana na uzajamnoj privrženosti i saradnji, pružanju pomoći i jačanju međusobnih veza, uz uvažavanje specifičnosti i potrebe svih pripadnika dijaspore – iseljenika.

Shodno Zakonu o vanjskim poslovima, jedna od ključnih nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova odnosi na razvoj saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore i njihovim organizacijama, između ostalog i kroz djelatnost diplomatsko-konzularne mreže. Stoga je Ministarstvo vanjskih poslova, prepoznavši značaj intenziviranja aktivnosti u ovoj oblasti, započelo sa praksom dodjele priznanja posebno istaknutim predstavnicima dijaspore – iseljenika.

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …