Spremaju ministre dok čekaju vladu

Iako dogovor o formiranju vlade nije ozvaničen, većina njenih potencijalnih konstituenata već planira ko bi trebalo da ih predstavlja u vlasti, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Kad je riječ o Pokretu Evropa sad (PES), koji bi trebalo da bude stub vlade, najveće šanse da ih zastupaju, ne računanjući njihovog lidera i kandidata za premijera Milojka Spajića, imaju članovi Predsjedništva partije Branko Krvavac i Filip Ivanović. Krvavac bi trebalo da bude ministar finansija, a Ivanović spoljnih poslova.

U igri za neke od ostalih pozicija planiranih za tu stranku su, kako se spekuliše, i Maida Gorčević Šukurica, Anđela Jakšić Stojanović, Andrej Milović i Vasilije Čarapić, takođe članovi Predsjedništva. Međutim, “Vijesti” nisu mogle da potvrde da će oni biti predloženi za ministre.

PES bi, osim za tri navedena mjesta, trebalo da predloži i kandidate za ministre saobraćaja i pomorstva, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, evropskih poslova, prosvjete, nauke i inovacija, pravde, rada i socijalnog staranja, zdravlja, te energetike i rudarstva.

Demokrate se, kako tvrdi više izvora iz te partije, još nisu bavile kadrovskim pitanjima, jer čekaju da se formalizuje dogovor o vlasti i izabere šef parlamenta. Tokom julskih i avgustovskih pregovora o vladi, kao potencijalni njeni članovi pominjali su se ljudi iz vrha Demokrata – lider Aleksa Bečić, generalni sekretar Boris Bogdanović, kao i potpredsjednici Momo Koprivica i Dragan Krapović.

Prema nacrtu sporazuma o vlasti, Demokrate bi trebalo da ponude zamjenika premijera za bezbjednost, politički sistem i unutrašnju politiku, potpredsjednika za evropske i spoljne poslove, te ministre unutrašnjih poslova, odbrane, turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i kulture i medija.

Što se tiče Socijalističke narodne partije (SNP), njihov lider Vladimir Joković biće, prema informacijama “Vijesti”, kandidat za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. On trenutno pokriva tu i funkciju potpredsjednika vlade.

Izvor iz SNP-a tvrdi da poziciju ministra sporta i mladih više neće obavljati Vasilije Lalošević, nego da će ona biti ponuđena aktuelnom ministru zdravlja i potpredsjedniku SNP-a Dragoslavu Šćekiću. Ako ne prihvati ponudu, sagovornik navodi da će funkcija biti ponuđena nekom od mlađih funkcionera SNP-a, a jedan od njih je Miloš Rajković.

VI JESTI

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …