Izraelska vojska: Možda nećemo izvršiti kopnenu ofanzivu

Izraelska vojska se priprema za sljedeću fazu svoje vojne kampanje protiv Gaze, ali planovi možda neće biti u skladu sa široko rasprostranjenim očekivanjima, rekao je glasnogovornik Odbrambenih snaga Izraela (IDF).

Prethodno je IDF saopćio da će njene snage “povećati operativnu spremnost za naredne faze rata, s naglaskom na značajne kopnene operacije”.

Ali sada se čini da je potpukovnik Richard Hecht malo promijenio raniji plan.

“Mi se pripremamo za sljedeće faze rata. Nismo rekli šta će biti. Svi pričaju o kopnenoj ofanzivi. Možda je nešto drugačije”, rekao Hecht.

Odmah nakon napada Hamasa na jug Izraela IDF je počeo govoriti o planovima da izvrši kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze te je zatražio od stanovnika Gaze da sa sjevera pređu na jug teritorije.

Međunarodna zajednica ali i protivnici Izraela pokušavaju odvratiti Izrael od kopnenog napada na Gazu.

Iran je jučer u nekoliko navrata zaprijetio dalekosežnim posljedicama ukoliko IDF uđe u Gazu, rekavši da bi se mogla otvoriti “vrata pakla”.

Predsjednik iranskog parlamenta je naglasio da će situacija brzo izmaći kontroli, ako se izraelski zločini u Gazi nastave.

Također, oglasio se i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian koji je pozvao Amerikance da zaustave “cionistički zločin prije nego što bude prekasno”. Smatra da oni time šalju licemjerne poruke.

“Ako se cionistički zločini odmah ne zaustave, otvorit će im se novi frontovi. Organizacija kao što je Hamas neće dozvoliti cionističkom režimu da radi šta god želi u Gazi. U narednim satima moguća je bilo kakva preventivna akcija protiv takvog režima”, poručuje iranski ministar.

KLIX

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …