Raskol u EU zbog rata u Izraelu: Evropska komisija povukla opasan potez

Raskol u EU zbog rata u Izraelu mogao bi da ugrozi poziciju predsjednice Evropske komisije.

Ako je Ukrajina bila trenutak geopolitičkog buđenja Evropske unije, konflikt Izraela i Palestine biće momenat istine, a slika koju vidimo nije sjajna”, piše EURACTIV.com.

Nakon konfuznih poruka koje je dala predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, o ratu u Izraelu, mnoge EU zemlje i drugi komesari pitaju se da li šefica ne može da “održi red u sopstvenoj kući”.

Ons je postupila bez podrške svih zemalja EU kada je bezrezervno podržala Izrael u svojim izjavama. Ministri spoljnih poslova EU početkom prošle nedjelje su osudili napade koje je izveo Hamas, ali su pozvali i na zaštitu civila, puštanje talaca i propuštanje hrane, vode i ljekova u pojas Gaze u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonima.

Fon der Lajenova nije, do sada, pozvala Izrael da poštuje međunarodni zakon, dok mnogi lideri EU, među kojima i Žozep Borelj i Ujedinjene nacije, jesu.

“Znam da će odgovor Izraela pokazati da je u pitanju demokratija”, rekla je kratko Fon der Lajenova u petak, kada se sastala sa premijerom Izraela, Benjaminom Netanjahuom.

Put u Izrael, na kom se Fon der Lajenovoj pridružila predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, prošao je bez jedne ključne EU institucije – Evropski savet nije učestvovao ni u koordinaciji, ni u samom putu.

Predsednik Saveta, Šarl Mišel, zato je zahtevao hitan virtuelni samit EU, i naveo da je od izuzetne važnosti da Savet, “u skladu sa poveljama i vrednostima”, odredi zajedničku poziciju i utvrdi jasan, ujednačeni plan akcije koji odražava kompleksnost situacije.

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …