Milatović: I vjerski lideri da poštuju slobodu izjašnjavanja građana

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović apelovao je na nadležne organe da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako bi se osigurali zakonski preduslovi za održavanje popisa stanovništva i njegovi rezultati učinili nespornim.

Pozvao je i vjerske lidere, političke partije, nacionalna vijeća, nevladin sektor i medije da svojim djelovanjem i riječju poštuju slobodu svakog pojedinca da se, bez pritiska, izjasni o svojoj nacionalnoj, vjerskoj i svakoj drugoj pripadnosti.

Milatović je to saopštio, odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je primjereno da vjerski lideri, političke partije, nacionalna vijeća, NVO i mediji vode kampanje za popis i govore ljudima kako treba da se izjasne i da li ih time potcjenjuju, te kako komentariše to što patrijarh Porfirije poziva vjernike SPC, od kojih se mnogi do sada nisu izjašnjavali kao Srbi, niti mnogi od njih ne govore srpski, da se tako izjasne na popisu, uključujući i njega, kao predsjednika Crne Gore, koji je vjernik i pretprošle sedmice javno saopštio da je Crnogorac.

“Čvrsto vjerujem da smo, kao društvo, postigli dovoljan stepen demokratske zrelosti da omogućimo svim građankama i građanima u Crnoj Gori da slobodno iskazuju svoja nacionalna, vjerska ili bilo koja druga uvjerenja”, rekao je Milatović.

On je kazao da nije sklon da potcjenjuje lični integritet građana u Crnoj Gori i da različita istupanja po ovim pitanjima doživljava kao instrument kojim je moguće upravljati njihovim nacionalnim, vjerskim ili drugim osjećanjima.

“I pored činjenice da, kao građanin Crne Gore, shodno Ustavu, nisam obavezan da se izjašnjavam o svojoj nacionalnoj pripadnosti i drugim uvjerenjima ja sam, u više navrata, te informacije javno saopštavao. Ponoviću i sada da se u pogledu nacionalne pripadnosti izjašnjavam kao Crnogorac, ali me to, samo po sebi, ne čini manje ili više vrijednim u odnosu na one koji se drugačije izjašnjavaju”, istakao je Milatović.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …