Abazović na Samitu lidera Berlinskog procesa: Samo bliža saradnja država Zapadnog Balkana nas može dovesti u EU

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović govorio je na Samitu lidera Berlinskog procesa tokom prve sesije „Integracija regiona u jedinstveno tržište i poboljšanje konvergencije sa EU”.

Govoreći o važnosti regionalne saradnje i poboljšanju putne infrastrukture, Abazović je naznačio da samo bliža saradnja država Zapadnog Balkana može dovesti do napretka regiona i njegovog približavanja EU. Pozdravio je predstojeće potpisivanje Regionalnog sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija kao nastavka prethodno potpisanih sporazuma na posljednjem Samitu u Berlinu, što će našim građanima donijeti vrlo opipljive benefite, mogućnosti zapošljavanja i pristup tržistu rada u ostalim državama Zapadnog Balkana. 

Abazović je naglasio da je Crna Gora, u cillju bližeg regionalnog povezivanja, započela projekte na poboljšanju putne infrastrukture prema svim susjednim državama, što će doprinijeti većoj međusobnoj mobilnosti, a samim tim i odličnim regionalnim i dobrosusjedskim odnosima.

Komentarišući globalne bezbjednosne izazove, premijer je ponovio podršku Crne Gore Ukrajini u odbrani protiv ruske agresije. U geopolitickom kontekstu, ponovio je osudu Vlade Crne Gore napadu Hamasa na Izrael, istovremeno pozivajući na poštovanje međunaronog humanitarnog prava, poštedu civila u pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći onima kojima je potrebna.

Provjerite slična mjesta

Odbor direktora Luke Bar ponovo imenovao Pješčića za izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar je danas ponovo imenovao Luku Pješčića za izvršnog direktora ove državne …