CGO: Potreban proaktivniji pristup protiv onlajn govora mržnje

Suzbijanje neprimjerenog govora u onlajn /online/ prostoru interes je i obaveza čitavog društva, ocijenjeno je u u analizi Centra za građansko obrazovanje (CGO) “S druge strane tastature – govor mržnje kroz prizmu građana i građanki, zakona i studija slučaja“.

Kako je saopšteno iz CGO-a, i pored određenih pozitivnih pomaka u pozicioniranju teme govora mržnje u javnom prostoru, potreban je proaktivniji institucionalni pristup.

A komunikacija u vezi sa tim pitanjem mora biti sadržajna kako bi se kontinuirano ukazivalo na štetnost govora mržnje i vezanih oblika neprimjerenog govora, kao i na posljedice koji ta pojava ostavlja na direktne žrtve, ali i na društvo – naveli su iz CGO-a.

Oni su kazali da autori publikacije Maja Marinović, Damir Suljević i Damir Nikočević pružaju uvid u pravni okvir koji tretira tu oblast, kao i u relevantna istraživanja i analize domaćih i međunarodnih organizacija.

Kako se navodi, kroz monitoring i obradu specifičnih slučajeva, ukazuje se kako funkcionišu institucije koje imaju mogućnost i obavezu da ove slučajve procesuiraju.

Iz CGO-a su rekli da preporuke imaju za cilj popunjavanje takozvanih „pravnih rupa“, a sve kako bi se doprinijelo jačanju crnogorskog zakonodavnog okvira u ovoj oblasti.

Marinović je podsjetila da istraživanje CGO-a, sprovedeno u oktobru prošle godine, pokazuje da su građani koji su bili meta govora mržnje u 70 odsto slučajeva to bili više od jedan put.

U polovini slučajeva, žrtve takvih komentara su odlučile da to ignorišu, 23 odsto je to prijavilo društvenoj mreži ili portalu na kojem se slučaj desio, a tek četiri odsto njih je govor mržnje prijavilo nadležnim državnim organima – rekla je Marinović.

Ona je istakla da, kao razlog zašto nijesu prijavili govor mržnje, trećina navodi nedostatak povjerenja u samoregulaciju na portalima i društvenim mrežama, a više od četvrtine da nemaju povjerenja u nadležne organe koji bi procesuirali te slučajeve.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …