Ukidanjem jeftinih letova gube svi, sem državne avio-kompanije

Niskotarifni avio-prevoznici imaju tu mogućnost i slobodu da lete kada oni žele i gdje oni žele. Nemaju istorijske slotove i redovne letove kao mnoge nacionalne avio-kompanije, i to naravno koriste. U slučaju Crne Gore “prepoznali” su sezonalnost, odnosno limitiranu ponudu naše zemlje kao turističke i ekonomske destinacije, i odlučili su da tokom zimskih mjeseci ne gube profit koji su zaradili u ljetnjim mjesecima. Jednostavno, čim osjete pad profita, nemaju emocija već ukidaju liniju koja nije rentabilna, kazao je za “Dan” vazduhoplovni analitičar Rajko Uskoković.

– Vjerovatno su oni i iskoristili trenutni ambijent u Crnoj Gori, kada se, nažalost, sve cijene povećavaju, i to naveli kao jedan od razloga svog odustajanja od letova van sezone. Sa druge strane, očito da niko u Crnoj Gori nije želio da im da nove subvencije za letove van sezone i odluka je donesena. Ona, nažalost, limitira naše građane, ali i putnike koji su iz različitih razloga željeli da posjete našu zemlju van sezone – rekao je Uskoković.

Ukazao je da će ukidanje letova niskobudžetnih prevoznika imati negativan uticaj jer će naš budžet ostati bez prihoda po raznim osnovama.

Svi bilježe rast u odnosu na 2019, sem ACG

Uskoković je ocijenio da su Aerodromi Crne Gore (ACG) odradili odličnu sezonu u fizičkim pokazateljima i da su na svojim limitima – i tehničkim i sa radnom snagom.

– Naravno, osim fizičkih pokazatelja, tu su i oni nemjerljivi, a koji se odnose na kvalitet usluga i servisa koji je pružen svim odlazećim i dolazećim putnicima, a koji su isto bitni za funkcionalnost i nivo aerodroma. Ono što je sigurno jeste da će rekordna 2019. godina biti teško dostižna, naročito za tivatski aerodrom, jer je i dalje nemoguće nadomjestiti izostanak aviona i putnika sa tržišta bivšeg SSSR-a. Ta tržišta i ti putnici godinama su bili najbolji klijenti našeg južnog aerodroma i trebaće vremena da se nadomjesti taj gubitak – smatra Uskoković.

Što se tiče brojki, kako je dodao, tu takođe treba imati u vidu da i regionalni aerodromi imaju značajan porast u statistici, tako da “jesmo dobri, ali nijesmo jedini koji imaju razlog za hvalisanje i komplimente”.

– Bilo bi dobro da, osim fizičkih pokazatelja, imamo i pohvale avio-kompanija i putnika o uslugama na našim aerodromima. Aerodromi u regionu, kojima većinski upravljaju koncesionari, ostvarili su u poređenju sa 2019. godinama mnogo veći rast: Albanija 116 odsto, Srbija 24 odsto, Sjeverna Makedonija 19 odsto, Hrvatska 15 odsto, a mi još nijesmo dostigli brojke iz 2019. godine – ukazao je Uskoković.

– Aerodromi neće prihodovati od hendlinga, lendinga, parkiranja, taksi. Putnici će morati da putuju preko neke od tačaka u regionu i time će izgubiti svoj komfor, a platiti više. Privreda će gubiti prihode jer su svi avioni u Crnoj Gori kupovali kerozin, a putnici proizvode u radnjama. Takođe, i potencijalni investitori će odustajati kada vide da željena destinacija nije nadohvat ruke. Svaki ozbiljan investitor želi da ima svoju destinaciju “nadohvat leta”, što sa Crnom Gorom nije slučaj – istakao je bivši direktor “Montenegro erlajnsa” u Parizu.

Kako je dodao, stvoriće se utisak da smo zaista destinacija sezonalnosti, koja ne pravi adekvatnu i kvalitetnu ponudu, već se oslanja samo na prirodne ljepote i pejzaže.

DAN

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …