Nacrt sporazuma o vlasti: Sankcije Rusiji, zaduženje, rekonstrukcija

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) moraće da se obaveže na podršku potpunoj usklađenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), što podrazumijeva nastavak podrške sankcijama Rusiji, uz poštovanje svih međunarodno preuzetih obaveza i ugovora.

To će biti uslov za njihovo učešće u budućoj vlasti.

To proizilazi iz nacrta sporazuma o formiranju vlade, u koji su Vijesti imale uvid.

EU je od invazije Rusije na Ukrajinu uvela nekoliko paketa sankcija, koje je Crna Gora podržala. Odluku o tome donosi Vlada, a ne parlament, kojim bi, prema sporazumu, trebalo da predsjedava neko iz ZBCG. Ta koalicija protivila se sankcijama EU Rusiji, članstvu države u NATO-u, priznanju nezavisnosti Kosova…

U dokumentu piše da će buduća izvršna vlast biti fokusirana “na jasan programski kurs”, i da će njena spoljnopolitička orijentacija biti utemeljena “na aktivnom i kredibilnom” članstvu Crne Gore u NATO-u, punoj posvećenosti EU integracijama, ubrzanom procesu pristupanju države EU…

“… Daljem razvijanju prijateljske saradnje sa svim susjednim državama priznatim od strane Crne Gore, te jačanju uloge naše države u multilateralnim inicijativama i organizacijama”, stoji u nacrtu.

U njemu je navedeno da je to jedan od principa rada koji će osigurati “uspješnost 44. vlade”.

U dokumentu piše da Ustav jasno propisuje vrijednosti o čijem poštovanju će se potencijalni konstituenti vlasti obavezati. Rečeno je i da će oni sprovoditi standarde u okviru procesa EU integracija.

“Jasno smo definisali i uskladili stavove oko vanjske i bezbjednosne politike s EU i NATO”, stoji u dokumentu.

Prema posljednjim informacijama, ZBCG bi trebalo da iz Skupštine, bez učešća u vladi, podrži kabinet Pokreta Evropa sad (PES) i partija koje su bile na njegovoj izbornoj listi, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i dvije koalicije albanskih stranaka – Albanskog foruma i Albanske alijanse.

Iako u draftu nije precizirano koliko bi vlada trebalo da ima članova, u aneksu je navedeno da se njen predsjednik obavezuje da, u slučaju ako se ne prekrši sporazum o vladi i parlamentarnoj većini, predloži rekonstrukciju u kojoj bi učestovali konstituenti ZBCG, Nova srpska demokratija (NSD) Andrije Mandića i Demokratska narodna partija (DNP) Milana Kneževića. One bi trebalo da predlože potpredsjednika vlade za infrastrukturu s resorom saobraćaja, ministre prosvjete, turizma, te prostornog planiranja i urbanizma. Te resore bi do tada trebalo da pokrivaju PES (tri) i Demokrate (jedan).

Izvor iz jednog od potencijalnih konstituenta vlade tvrdi da je rekonstukcija predviđena za početak 2025. godine, dok iz NSD navode da je plan da ona bude početkom 2024. U sporazumu je mjesto za datum rekonstrukcije ostavljeno nepopunjeno.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Odbor direktora Luke Bar ponovo imenovao Pješčića za izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar je danas ponovo imenovao Luku Pješčića za izvršnog direktora ove državne …