Vlada od 24 člana, ZBCG hoće da sve bude zapisano u političkom sporazumu

Mandatar za sastav vlade Milojko Spajić još nije poslao potencijalnim koalicionim partnerima tzv. draft političkog sporazuma kojim bi detaljno predstavio sastav i strukturu vlade, ali i preciznu raspodjelu funkcija po dubini iako je najavio da će to uraditi juče do kraja radnog vremena, saznaje Pobjeda.

,,PRIVRŽENOST NATO“
U okviru tog drafta bili bi sadržani i politički principi koje je predstavio PES, a koji podrazumijevaju ,,privrženost Crne Gore NATO i evropskim integracijama“ u svrhu dodvoravanja zapadnim partnerima da bi se buduća vlada bez ključnih manjinskih partija, ali i sa proruskim i prosrpskim kadrom na čelu Skupštine predstavila ,,prozapadnom“ i ,,proevropskom“.

Dva izvora Pobjede iz potencijalne većine saopštila su da je zbog različitih tumačenja ZBCG tražila da se sve stavi na papir.

– Po političkom sporazumu koji priprema Spajić, a o kome bi trebalo da raspravlja i poslanički klub te partije, ali i stranački organi svih konstituenata, buduća vlada bi trebalo da ima 18 resora, četiri potpredsjednička mjesta plus funkciju zamjenika premijera – saopštio je izvor Pobjede.

ZBCG bi po tom nacrtu pripalo mjesto predsjednika Skupštine i 40 odsto funkcija po dubini kao i 40 odsto ambasadora koji se raspoređuju po političkim preferencijama.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je, nakon posljednjeg susreta o formiranju vlade da je imao veoma uspješan razgovor.

RESORI
Međutim, njegov stranački kolega Slaven Radunović traži brz ulazak u vlast ZBCG.

– I zato će biti neophodno da političari iz koalicije ZBCG što prije uđu u novu vlast i preuzmu neke određene resore ili da makar učestvuju na sjednicama vlade u odlukama koje se tiču tog bezbjednosnog sektora – istakao je Radunović.

Po političkom sporazumu, rekonstrukcija vlade bila bi urađena najkasnije za godinu dana što podrazumijeva ulazak ZBCG u vlast, sa četiri resora.

Izvor Pobjede iz vrha potencijalne parlamentarne većine je saopštio da se još ne prikupljaju potpisi za Mandića za nastavak konstitutivne sjednice zbog toga što se čekaju stavovi stranačkih organa o političkom sporazumu, koji se još piše. Kao potencijalni datum nastavka održavanja konstitutivne sjednice pominje se kraj sljedeće sedmice.

Poznata je ponuda za Demokrate: dobiće pozicije zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku i politički sistem, potpredsjednika za spoljne i evropske poslove, ministarstvo unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i medija, te turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

PES bi dobio po raspodjeli finansije, ekonomiju kao i pola takozvanog bezbjednosnog sektora koji bi podijelio sa Demokratama.

SNP bi dobio potpredsjedničko mjesto i resor poljoprivrede, a postoji mogućnost da zadrži resor zdravstva. Civis pretenduje za potpredsjedničko mjesto u vladi i takođe je zainteresovan za resor zdravstva, dok bi Ujedinjena dobila resor prosvjete.

Iz Građanske inicijative „21. maj“ poručuju kako je najava Spajića o formiranju još jedne manjinske vlade „očekivani nastavak poraza crnogorske državne politike, ali i potvrda da je PES potonula stranka“.

– Dezorijentisani i uplašeni Spajić u srijedu je saopštio da je korak do formiranja još jedne antievropske i anticrnogorske vlade. Ukoliko se skrpi mjesecima najavljivana 44. vlada, radiće se samo o kontinuitetu nesposobne – navedeno je u saopštenju GI „21. maj“.

Oni dodaju i da je Spajić dokazao da je poražen od strane, kako su kazali, blaziranog beogradskog podložnika Milatovića.

– Nuditi mjesto predsjednika parlamenta čelniku NSD koji je prvostepeno osuđen zbog teškog antidržavnog krivičnog djela i formirati vladu koja će zavisiti od niza Vučićevih političkih piona može samo mandatar i partija koji su pristali da budu dio iste politike ili su nebulozni amateri. Sve ovo je dodatni razlog za beskompromisno javno razobličavanje i podsticanje svih mogućih oblika građanskog otpora i dekonstrukcije politike tzv. avgustovske većine – zaključuju iz GI „21. maj“.

Nenezić: NATO bi mogao zamrznuti odnose sa Crnom Gorom
Ulazak koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u buduću izvršnu vlast mora uticati na NATO partnere, zbog čega može doći i do neke vrste zamrzavanja saradnje sa Crnom Gorom, ocijenila je Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja „Analitiko“.

Kada je riječ o Evropskoj uniji, Nenezić procjenjuje da taj blok neće imati ujednačen stav po pitanju učešća ZBCG u vlasti, ali naglašava da će i taj proces trpjeti određene posljedice.

– Što se tiče Vašingtona, oni su bili najglasniji u tome da ZBCG nije partner, ali vidjećemo kako će reagovati. Dalji odnos sa međunarodnim partnerima zavisiće od Spajića i koliko će uspjeti da ih ubijedi da nije imao drugo rješenje – poručula je Nenezić i dodala kako je upitno hoće li ZBCG napraviti otklon od politika koje ne odgovaraju međunarodnim partnerima.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …