Troje stiže komercijalnim letom, dvoje kopnom napustilo Izrael

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da je u stalnom kontaktu sa državama regiona, kao i ostalim partnerskim zemljama, kako bi se, ukoliko neka od tih zemalja bude realizovala evakuacioni let iz Tel Aviva, pridružio i određeni broj državljana Crne Gore, po istom principu kako je to uradila Crna Gora prilikom realizacije svog evakuacionog leta iz Izraela 10. oktobra.

– Prema trenutno raspoloživim informacijama, nema crnogorskih državljana među stradalima i povrijeđenima u Izraelu. Krizni tim Ministarstva vanjskih poslova u stalnom je kontaktu sa Konzulatom na čelu sa počasnim konzulom u Tel Avivu, kao i sa državljanima koji su ostali u Izraelu nakon realizacije evakuacionog leta – naveli su iz MVP-a.

Preciziraju da im se do juče javilo 19 crnogorskih državljana koji se nalaze u Izraelu, od kojih je njih 17 izrazilo želju da se vrati u Crnu Goru.

Navode da su među njima i oni ,,koji su odustali od povratka“ evakuacionim letom avionom Air Montenegra 10. oktobra koji je organizovala Vlada Crne Gore. Tim je letom u Podgoricu doputovalo 50 crnogorskih državljana i 51 građanin iz zemalja regiona, uključujući i nekoliko državljana SAD i Švedske.

– Imajući u vidu da se prijavljeni nalaze u različitim krajevima Izraela, krizni tim im pomaže u pronalaženju najsigurnijeg načina da se vrate – saopšteno je juče iz MVP-a.

Napominju da vazdušni prostor nije zatvoren i da sa aerodroma u Tel Avivu i dalje funkcionišu komercijalni letovi prema više destinacija, o čemu, kako navode, informišu sve državljane koji im se javljaju putem dežurnih kontakata.

– Imajući u vidu da za pojedine letove nije jednostavno naći kartu zbog velikog interesovanja, MVP pruža pomoć i logističku podršku u obezbjeđivanju mjesta na postojećim letovima – kažu iz resora vanjskih poslova.

Ističu da se za danas očekuje dolazak troje državljana komercijalnim letovima, uz asistenciju u pronalaženju adekvatne konekcije od strane MVP i Konzulata na čelu sa počasnim konzulom.

Takođe, potvrdili su da je dvoje državljana koji su se nalazili na jugu, kopnenim putem danas napustilo Izrael, pridružujući se grupi državljana Sjeverne Makedonije.

Iz MVP apeluju na naše državljane da se za sve informacije obraćaju direktno kriznom timu MVP-a putem javno dostupnih kontakata kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija.

– Napominjemo da je dežurni broj +382 67 17 17 77 dostupan i putem aplikacija Viber, WhatsApp i Signal, pored redovne komunikacije putem mejla arhiva.konzularno@mfa.gov.me, fiksne linije +382 20 416 382, te posredstvom Konzulata u Tel Avivu na čelu sa počasnim konzulom + 972-9-8987781 – navode iz MVP.

Ranije juče premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Vlada

spremna da našim građanima u Izraelu pomogne sa nabavkom karata za avio-kompanije koje trenutno imaju letove iz Tel Aviva, ali i da ponovo interveniše u slučaju pogoršanja situacije u toj državi.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …