Imovina sudija i tužilaca: Vlada iduće sedmice o vetingu

Analiza vetinga naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade iduće sedmice što će biti prvi korak ka daljoj primjeni tog rješenja koje podrazumijeva provjeru imovine sudija i tužilaca i njihovih profesionalnih kvalifikacija, saznaje Portal RTCG u Vladi. Ministarstvo pravde trebalo bi da predloži informaciju o vetingu nakon što je radna grupa koja je sačinjavala analizu o uvođenju tog modela skoro završila posao.

Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu formiran je u decembru prošle godine rješenjem ministra pravde Marka Kovača.

Radni tim su činili predstavnici Ministarstva pravde, Vrhovnog suda Crne Gore, Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Sudskog Savjeta, Tužilačkog Savjeta, Udruženja sudija Crne Gore, Udruženja državnih tužilaca Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, Kancelarije Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i Agencije za sprečavanje korupcije.

“Veting” je proces, koji podrazumijeva provjeru imovine sudija i tužilaca i članova njihovih porodica, eventualnu povezanost sa kriminalom te procjenu njihovih profesionalnih kvalifikacija.

Ministarstvo pravde je formiralo tim za analizu mogućnosti uvođenja veting sistema, po međunarodnim standardima i uz poštovanje nezavisnosti pravosuđa. To je uslijedilo nakon hapšenja nekoliko čelnika crnogorskog pravosuđa.

U okviru akcija Specijalnog tužilaštva, uhapšena je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ali i nekadašnji predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Uhapšen je i bivši specijalni tužilac Saša Čađenović, a na optužnici sa Medenicom je i sudija Privrednog suda Milica Vlahović Milosavljević.

Afere u sudstvu već godinama zaokupljaju pažnju javnosti a i Evropska komisija poziva na sveobuhvatnu sudsku reformu. U ovom trenutku, Vrhovni sud nema predsjednika u punom mandatu, a Sudski savjet već odavno nije kompletiran. Nevaldin sektor i političke stranke godinama govore o korupciji u sudstvu i tužilaštvu ali rezultati u sprečavanju tih pojava za sada su prilično ograničeni.

Veting je primjenjivan u Albaniji, ali i tu su rezultati bili različito komentarisani. Od kad je uveden, u toj državi je više od stotinu sudija i tužilaca palo na provjerama a zatim su krenuli rezultati. Jedan bivši ministar unutrašnjih poslova u Albaniji je procesuiran, mada, posmatrači kažu da bi rezultati mogli biti znatno bolji.

Još jedan detalj iz izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori je i politizacija tužilaštva i sudstva što je takođe ozbiljan izazov na putu Crne Gore ka EU. Nevladin sektor vjeruje da je imovina mnogih sudija i tužilaca značajno veća nego što njihovi zvanični prihodi mogu pokazati. Sve to govori da je veting u Crnoj Gori neophodan, ali ostaje da se vidi da li će biti kapaciteta da se sprovede.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …