Živković: Popis odložiti za najmanje šest mjeseci, ukoliko se ne ispune uslovi bojkotovaćemo ga

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je na današnjoj pres konferenciji da ta partija traže odlaganje popisa za period od najmanje šest mjeseci, kako bi se stekli svi pravno-formalni uslovi za održavanje tog procesa.

Prema riječima Živkovića, DPS smatra da nijesu ispunjeni osnovni preduslovi za uspješno organizovanje i sprovođenje popisa stanovništva.

On je naveo niz uslova, za koje je rekao da ukoliko ne budu ispunjeni, DPS će proglasiti bojkot popisa.

Živković je istakao da je ta stranka uputila dopis Evropskoj kancelariji za statistiku (EUROSTAT), ali da nije dobila odgovor, te da im iz Monstata nisu kazali zašto EUROSTAT nije odgovorio.

Jedan od uslova je, kako je on kazao, donošenje jasnog stava, uvođenje internog i ekstornog monitoringa, te eksterna kontrola EUROSTAT-a.

On je tražio da se predstavnicima opozicije omogući učešće u izboru popisivača.

Živković je kazao da treba pristupiti kreiranju softverskog rješenja, kako bi građani nakon popisa mogli da unosom ličnih podataka provjere vjerodstojnost listića.

On je ponovio da ukoliko se uslovi danas postavljeni ne ispune, da je ta partija spremna da proglasi bojkot izbora.

“U slučaju da se ne donese odluka o odlaganju , … Predsjedništvo DPS će Glavnom odboru predložiti bojkot popisa”, poručio je Živković.

Kazao je da očekuje poziv Ministarsvta finansija radi definisanja termina zajedničkog sastanka opozicije i civlinog sekotra o internom monitoringu.

Odgovarajući na pitanje kako je prošao današnji sastanaka sa amabsadorima zemalja Kvinte, Živković je rekao da formiranje nove vlasti, u obliku u kojem je predložena, nije prihvatljiv međunaraodnoj zajednici.

On je kazao da DPS nije protiv održavanja popisa, već da nisu stečeni adekvatni uslovi za održavanje tog procesa.

Upozorio je da ukoliko mandatar Milojko Spajić ne formira novu vladu do 9. novembra da će predsjednik države Jakov Milatović biti primoran da raspiše nove izbore, koji bi se poklopili sa održavanjem popisa, te je istakao da popis ne treba obavljati u periodu političke nestabilnosti.

Živković je rekao da traže ponovno štampanje popisnih listića uz prisustvo jasnog internog i eksternog monitoringa, s obzirom da je javnost informisana da je oštampano oko dva miliona popisnih listića, dok je MONSTAT definisao broj od 617 hiljada osoba koja se obuhvataju popisom.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …