Spajićev uslov za ZBCG: Potpis za NATO i EU vodi do vlasti

Lideri koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrija Mandić i Milan Knežević, obećali su mandataru za sastav vlade Milojku Spajiću da će potpisati principe njegovog Pokreta Evropa sad (PES) o tome da će, kao potencijalni konstituenti buduće vlasti, u potpunosti slijediti spoljnu politiku države, saznaju nezvanično Vijesti.

Potpis Mandića i Kneževića na dokument o principima, Spajićev je uslov za ulazak ZBCG u aranžman o manjinskoj vladi.

“Uslov je da podrže princip stoprocentne usklađenosti Crne Gore sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU”, rekao je sagovornik iz vrha PES-a.

Nakon agresije na Ukrajinu u februaru prošle godine, EU je uvela više paketa sankcija Rusiji, kojih se crnogorska Vlada do sada uvijek pridržavala.

Koalicija ZBCG bi, prema posljednjim informacijama, trebalo da iz parlamenta, bez učeća u izvršnoj vlasti, podrži kabinet PES-a, Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i dvije koalicije albanskih stranaka – Albanskog foruma i Albanske alijanse. Zauzvrat bi, između ostalog, trebalo da dobije funkciju predsjednika Skupštine.

U principima koje je PES usvojio sredinom jula i odmah potom poslao potencijalnim saveznicima na potpis, ne pominju se pitanja NATO-a, nezavisnosti Kosova, genocida u Srebrenici i sankcija Rusiji, koja su sporna za ZBCG i zbog kojih je taj savez nakon izbora predlagao uvođenje moratorijuma. U dokumentu piše da će spoljnopolitička orijentacija nove vlade biti utemeljena “na aktivnom i kredibilnom članstvu” države u NATO-u, ubrzanom procesu pristupanja EU, jačanju uloge u multilateralnim inicijativama i organizacijama…

Izvor iz vrha PES-a tvrdi da su Mandić i Knežević takođe obećali Spajiću da će ZBCG glasati u parlamentu za predloge njegove partije, za najavljeni ekonomski program “Evropa sad 2”, te da će biti dio tropetinske većine za izbore u pravosuđu, koju mandatar treba da obezbijedi.

Sagovornik Vijesti rekao je da bi ZBCG, osim funkcije prvog čovjeka parlamenta “po njihovom izboru”, a za koju je najizgledniji kandidat Mandić, trebalo da dobije 20 odsto od ukupnog broja političkih imenovanja u upravnim odborima kompanija u državnom vlasništvu, kao i oko 12 odsto od ukupnog broja ambasadora koji se biraju politički.

Spajić je, nakon junskih izbora, pregovarao sa ZBCG, ali dogovora nije bilo jer su odbili njegovu ponudu koja je uključivala mjesta potpredsjednika vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih, mjesta potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne većine i reda žena… Međutim, razgovori su obnovljeni prije nekoliko dana, pošto su Demokrate prošle sedmice odbile da šef parlamenta i vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsjednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke.

Problem za mandatara moglo bi da bude to što je upitno da li će međunarodni partneri Crne Gore, prvenstveno SAD, prihvatiti njegov aranžaman sa ZBCG. Ambasada SAD-a je u više navrata poručivala da im ta koalicija nije saveznik. Dodatni problem je i to što je šef Skupštine po funkciji član Savjeta za odbranu i bezbjednost, što znači da će predstavnik ZBCG, ako dobije poziciju u parlamentu, imati uvid u tajne podatke, uključujući i one NATO-a. O tome je juče govorila i Demokratska partija socijalista (DPS), koja je saopštila da bi izborom Mandića došlo do kompromitacije NATO članstva.

“Ako bi Mandić postao predsjednik parlamenta, to znači da bi na čelo te institucije došao čovjek koji je htio da je bukvalno spali prije četiri godine, i time je javno prijetio, pozivajući svoje ‘ratne drugove’ da pripomognu”, poručili su.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …