Slijedi žestok pad cijena nekretnina?

Ekonomisti Bank of America zasad odbacuju zabrinutost u vezi s padom cijena nekretnina poput onog koji se dogodio u velikoj krizi 2008. godine. Oni smatraju da situacija više podsjeća na osamdesete godine prošlog vijeka, što je pojednako loše.

Za razliku od 2008. godine, nema dokaza o prekomernoj gradnji ili prekomernom zaduživanju stanovništva. Trenutno se tržište nekretnina više suočava s posledicama stroge monetarne politike, slične onoj iz osamdesetih godina, prenosi tportal.

Međutim, postoje neke ključne razlike, ali glavna poruka analitičara Bank of America je da pred nekretninskim tržištem i dalje naporan put.

“Gledajući na prethodne recesije, smatramo da su osamdesete godine dvadesetog veka bolje poređenje za današnje tržište nego što je bila kriza na tržištu nekretnina 2008. godine”, napisali su Džeseo Park i Majkl Gapen, američki ekonomisti. Ipak, dodaju da su “s obzirom na verovatnost dužeg zadržavanja viših kamatnih stopa, oprezni u vezi s mogućim turbulencijama koje slede”.

U godinama pre 2008. godine, Amerika je bila u građevinskom zanosu, što je dovelo do ‘viška izgradnje’, napisali su.

Iako se gradnja kuća povećala tokom prošle godine, daleko zaostaje za tempom kojim su građevinci imali od 2000. do 2006. godine.

Krediti građanima takođe su se u tom periodu daleko lakše odobravali kako bi se podstakla američka ekonomija nakon terorističkih napada 11. septembra.

“Dug domaćinstava je činio 65 posto raspoloživog dohotka u drugom tromesečju 2023. godine, dok je 2008. dug stanovništva bio jednak raspoloživom dohotku”, dodaju ekonomisti Bank of America.

Tvrde da se današnji uslovi mogu uporediti s osamdesetim godinama zbog visoke inflacije, koja je tada dosezala čak 15 posto.

Kako bi suzbili rast cena, centralna banka FED povećala je referentne kamate s devet na čak 18 posto, što je jako naštetilo tržištu nekretnina jer je generacija bejbi bumera krenula s kupovinom svojih prvih stambenih nekretnina.

Kao što su tad skočile kamate na kredite, tako su i sad prosečne kamate na stambene kredite skočile na 7,49 posto što je pogodilo generaciju milenijalaca.

Gledajući unapred, bankari i dalje očekuju ograničenu dostupnost nekretnina, visoke cene i nedostatak radne snage kao izazove koji će potrajati neko vreme. Pristupačnost i dalje predstavlja problem jer rast cena nekretnina i dalje nadmašuje rast prihoda.

“Držite se čvrsto, biće turbulentno”, zaključili su ekonomisti.

B92

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …