DRI: Vladi negativno mišljenje za trošenje novca

Vlada premijera Dritana Abazovića, odnosno, potrošačke jedinice koje čine ministarstva, uprave i drugi državni organi dobili su negativno mišljenje od Državne revizorske institucije (DRI) za trošenje novca iz državne kase u prošloj godini, jer je utvrđeno da nijesu poslovanje uskladili sa svim zakonskim propisima.

Ovo je epilog revizije pravilnosti predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu za koji je Ministarstvo finansija dobilo pozitivno mišljenje (finansijska revizija), jer je utvrđeno da je ovaj predlog zakona sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirima finansijskog izvještavanja.

“Vijestima” su ove informacije potvrđene u vrhu menadžmenta DRI, koja je za ponedjeljak najavila da će prezentovati detalje o tome kako su potrošačke jedinice prošle godine trošile novac.

“Ovo će biti treće uzastopno negativno mišljenje na reviziju pravilnosti završnog računa budžeta od 30. avgusta 2020. godine, iako se nepravilnosti u završnom računu ponavljaju godinama unazad, nikada nije dato negativno mišljenje, već uslovno mišljenje. Prvi put je dato negativno mišljenje Vladi Duška Markovića na reviziju pravilnosti nakon što je DPS i formalno izgubio vlast krajem avgusta 2020. godine, pa onda i vladi Zdravka Krivokapića i Abazovića. Godinama se ponavljaju ocjene da se sklapaju ugovori o dopunskom radu suprotno zakonu o radu, da nema precizne evidencije završnog računa, da se ne uplaćuju doprinosi po osnovu nezapošljavanja invalidnih osoba, da se sklapaju ugovori o djelu za sistematizovana radna mjesta, da nema evidencije državne imovine, da se krši zakon o unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, da se krši zakon o javnim nabavkama u tenderskim postupcima, da se isplaćuje novac bez mišljenja Agencije da li je to u skladu sa zakonom o državnoj pomoći, da se produžavaju v.d. mandati…”, navodi izvor “Vijesti” iz DRI.

Senatom DRI trenutno rukovodi Nikola Kovačević koji je bio nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS). U Senatu DRI su još Milan Dabović, koji slovi za bliskog DPS-u, dugogodišnji poslanik ove partije i akter afere “Snimak” Zoran Jelić i Branislav Radulović koji je na to mjesto došao iz kabineta nekadašnjeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića (SDP). Peto mjesto u Senatu DRI je upražnjeno. DRI nema predsjednika Senata jer je Daboviću istekao mandat pa je tu poziciju, po zakonu, preuzeo Kovačević kao najstariji dok poslanici ne popune to radno mjesto.

DRI je prošle godine, uoči podgoričkih lokalnih izbora dala duplo negativno mišljenje (i na reviziju pravilnosti i na finansijsku reviziju). Tada je reagovao bivši ministar finansija i aktuelni kandidat za predsjednika Vlade Milojko Spajić koji je DRI optužio da je “DPS institucija”.

“Naš ‘nezavisni’ revizor Zoran Jelić je poznat po aferi jedan čovjek četiri glasa”, poručio je Spajić.

Detalji ovogodišnje revizije
Izvor “Vijesti” navodi da je revizijom utvrđeno da je i dalje nesređen završni poreski račun Uprave prihoda i carina (UPC) zbog čega nema precizne evidencije poreskog duga, da Fond PIO, Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) i Uprava za katastar i državnu imovinu nijesu uplaćivali posebni doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom što je suprotno zakonu, da su potrošačke jedinice suprotno Zakonu o radu zaključivale ugovore o dopunskom radu koji ne sadrži sve elemente definisane zakonom o radu i da revizorima nije dostavljena evidencija o prisutnosti na poslu, niti izvještaji o tom dopunskom radu.

“MKI je donijelo je odluku o prekovremenom radu o čemu nijesu obavijestili inspekciju rada. Ministarstvo ekologije ne posjeduju izvještaje ili dokaz o obavljenom poslu od strane članova komisije, radnih grupa i timova, što nije u skladu sa upustvom o radu državnog trezora. Ministarstva turizma i finansija pri isplati naknada za konsultantske usluge nijesu obezbijedila dokaze kojima se potvrđuje da je osoba završila posao za koji je angažovana, da su ugovori o djelu sklapani na duže od šest mjeseci kod Ministarstva finansija, Uprave za katastar i Uprave carina za sitematizovana radna mjesta koja je trebalo popuniti. Uprava za kapitalne projekte je lani po osnovu ugovora o djelu angažovala 23 osobe i isplatila skoro 74 hiiljade eura, od čega je 16 ugovora za poslove iz redovne nadležnosti.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je broj osoba za koji su obračunate zarade u 2022. za 5,37 odsto (2.277 osoba) veći nego 2019. godine. Treba napomenuti da Ministarstvo finansija nije nadležno za obračun zarada za prosvjetu, zdravstvo, MUP, Fond za zdravstveno osiguranje, CANU i Regionalni centar”, pojasnio je izvor “Vijesti”.

On dalje navodi da Ministarstvo kulture nije postupalo u skladu sa odredbama ugovora o sufinansiranju vjerskih zajednica u pogledu dostavljanja izvještaja o završenim fazama projekta, Ministarstvo prosvjete u postupku revizije nije prezentovalo dokumentaciju kojom se potvrđuje namjensko korišćenje novca odobrenog za finansiranje vjerskih škola, Ministarstvo pravde nije kontrolisalo namjensko korišćenje transfera (610.000 eura) što nije u skladu sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, nabavka vozila na lizing za potrebe MUP-a (Uprava policije) bila je suprotna Zakonu o javnim nabavkama.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …