Venecijanska komisija: Za Vladu dovoljno 15 ministarstava

Venecijanska komisija (VK) podržala je rješenje iz novog zakona o Vladi Crne Gore da se broj ministarstava ograniči na 15 a da se sedam od njih ne mogu spajati sa drugim resorima. Podržali su i da vlada u tehničkom mandatu nema mogućnost da predlaže zakone. Mišljenje o zakonu o Vladi VK je danas objavila na svom sajtu. Podržano je da se uspostavi sedam osnovnih ministarstava koja se ne mogu spajati sa drugim ministarstvima a to su pravosuđe, odbrana, unutrašnji poslovi, finansije, spoljni poslovi, zdravstvo i javna uprava.

Nacrt zakona pripremila je odlazeća vlada čiji je mandat prestao izglasavanjem nepovjerenja u avgustu 2022. Opšti izbori su održani 11. juna 2023. godine, uočava Venecijanska komisija.

Novi parlament održao je konstitutivnu sjednicu 27. jula 2023. godine, ali nije uspio da izabere predsjednika i zamjenika predsjednika. Već 10. avgusta 2023. godine, mandatar je dobio mandat da formira vladu. Mandatar treba da predloži Vladu i njen program do 11. novembra 2023. godine. U vrijeme izrade nacrta po ovom mišljenju, nijedna stranka ili koalicija nema većinu u parlamentu. U tom kontekstu, Komisija iznosi niz zapažanja u vezi sa procesom donošenja zakona – piše u mišljenju VK, prenosi Portal RTCG.

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …