PES razmatra razne modele: Od URA i ZBCG do vlade svih

Pokret Evropa sad (PES) razmatra nekoliko modela za formiranje vlasti, a jedan od njih je tzv. koncentraciona vlada – saznaju nezvanično “Vijesti”.

Ostale opcije koje ta stranka nije isklučila su vlada čiji bi dio bili i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i Građanski pokret (GP) URA, te manjinski kabinet koji bi podržali ZBCG ili Demokratska partija socijalista (DPS).

Izvor “Vijesti”, blizak najužem rukovodstvu PES-a, navodi da je koncentraciona vlada krajnja opcija, i da će se za njom posegnuti samo u slučaju kraha pregovora sa ZBCG i GP URA, te ako potom ne bude bilo moguće napraviti manjinsku vlast. Međutim, sagovornik iz vrha PES-a tvrdi da se o svim tim aranžmanima razgovara paralelno, sa različitim partijama.

Izvori objašnjavaju da bi mandat eventualne koncentracione vlade bio oročen, njeni ciljevi precizno definisani i da bi joj među zadacima bila priprema izbora.

U takvim vladama učestvuju predstavnici svih ili gotovo svih parlamentarnih aktera, i one se stvaraju da bi se izašlo iz dubokih političkih i društvenih kriza, vanrednog stanja i slično.

Kad je riječ o ZBCG i GP URA, zvanični pregovori s njima trebalo bi, prema saznanjima “Vijesti”, da uslijede narednih dana. PES se odlučio na taj potez pošto su Demokrate prošle sedmice odbile da šef parlamenta i vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsjednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke. Zbog toga će, tvrde izvori, biti izmijenjena ponuda Demokratama za učešće u vlasti, iako se one već imale dogovor o tome s mandatarom i liderom PES-a Milojkom Spajićem.

“Nismo još definitivno odlučili šta ćemo uraditi, ali su Demokrate svojim potezom ‘stavile na doboš’ funkciju šefa Skupštine”, rekao je izvor iz vrha PES-a.

Prema dogovoru sa Spajićem, Demokratama je, osim vođenja Skupštine, trebalo da pripadnu mjesto potpredsjednika vlade za bezbjednost, ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, turizma i pomorstva, kao i resor ekologije, održivog razvoja, šumarstva i vodoprivrede.

Izvor iz vrha PES-a tvrdi da se još nisu dogovorili kakvu će ponudu uputiti ZBCG, dok sagovornik blizak najužem rukovodstvu kaže da je “na stolu” ponuda koju je ta koalicija odbila krajem avgusta, a koja je uključivala mjesta potpredsjednika vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih, mjesta potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne većine i reda žena…

Taj izvor navodi da će GP URA biti poslata “dostojanstvena ponuda”, ali da ta stranka ne može računati da će dobiti ono što, prema njegovim riječima, očekuje – potpunu kontrolu nad bezbjednosnim sektorom.

Spajić je, nakon izbora 11. juna, pregovarao s liderima ZBCG-a Milanom Knežević i Andrijom Mandićem, ali do dogovora nije došlo jer je ta koalicija odbila njegovu ponudu. S druge strane, sa GP URA do sada nije bilo formalnih pregovora, jer PES optužuje šefa te stranke i premijera Dritana Abazovića da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama Spajića i uhapšenog “kralja kriptovaluta” Do Kvona.

“Da nije bilo te afere, oni bi nam bili najbliži saveznici”, kazao je izvor iz vrha Pokreta.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …