IRF posvećen jačanju ekonomskih veza između Crne Gore i Republike Turske

Na današnjem sastanku izvršne direktorice Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF), Irene Radović i ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori, Bariša Kalkavana, istaknuto je snažno opredjeljenje IRF-a za jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Na sastanku je istaknut značaj, ali i obostrana posvećenost unapređenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a turskim investitorima koji planiraju realizaciju kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori.

Razgovarano je o inicijativama i projektima podrške Ambasade Turske u Crnoj Gori, uključujući saradnju u oblastima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i razvoja Crne Gore kao regionalnog centra za poslovanje, te proširivanju saradnje kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji između IRF-a i Razvojne banke Republike Turske.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović je istakla razvojni put naše institucije i naglasila posvećenost ostvarivanju strateških ciljeva koji su usklađeni sa prioritetima državnog razvoja. Fokus je stavljen na razvojne programe finansiranja IRF-a u prioritetnim sektorima, kao i na podršku ranjivim kategorijama, uključujući mlade i žene u biznisu.

Takođe, istaknuta je podrška infrastrukturnim projektima od lokalnog i regionalnog značaja, kako bi se podstakao ravnomjeran regionalni razvoj, Uvažavajući globalne trendove u oblasti zelene ekonomije i digitalne tranzicije, IRF je naglasio svoju posvećenost usvajanju savremenih standarda u oblasti finansiranja i poslovanja privrede.

Ambasador Republike Turske u Podgorici Bariš Kalkavan izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom, ističući da su odnosi njegove zemlje sa Crnom Gorom izvanredni, te najavio inicijativu sa Blumbergom Turska gdje će Investiciono-razvojni fond uzeti učešće u promociji Crne Gore kao atraktivne destinacije za poslovanje.

Na sastanku je takođe naglasio da prisustvo 6.000 turskih kompanija u Crnoj Gori predstavlja značajan ekonomski faktor.

Amabasador je direktorici Radović predstavio aktivnosti Privredne komore Turske u Crnoj Gori – TurkCham Montenegro, koja pruža platformu za povezivanje turskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kao i za crnogorske kompanije koje sarađuju sa Turskom, ističući da kao takva predstavlja servis za unapređenje privredne saradnje dvije zemlje.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …