CRNA GORA: Sebi povećali plate za 120 eura, a radnicima za 13

Predsjednik sindikalne organizacije Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) Goran Popović tvrdi da su čelnici dva druga reprezentativna sindikata u tom državnom preduzeću obmanuli radnike i da su sebi povećali plate za 120 eura, a radnicima za mnogo manji iznos. Prije ovog povećanja svim radnicima je bilo dodato po 50 eura na platu, a nakon što je usvojen zahtjev dva reprezentativna sindikata, plate radnicima sa četvrtim i petim stepenom stručne spreme povećane su za 20 odsto, a radnicima koji imaju stručnu spremu do trećeg stepena za 10 odsto.

– Dva reprezentativna sindikata OŽVS-a, koja predstavljaju Dragan Kaluđerović i Milan Fatić, predstavljajući većinu radnika, povećali su sebi ionako visoke plate, a nekim radnicima simbolično za 13, 33 ili 45 eura – rekao je Popović za “Dan”.

Iz sindikata koji predstavlja Popović, a koji nije dobio reprezentativnost, zamjeraju kolegama jer zastupaju isključivo svoje i interese menadžmenta, a ne interese radnika.

Predsjednik najbrojnijeg sindikata Dragan Kaluđerović ima platu 1.200 eura, a sada je izdejstvovao dodatno povećanje od čak 120 eura, pa sada taj naš kolega prima ukupno 1.320 eura mjesečno. Najveće povećanje dobili su oni koji već imaju velike plate (menadžment), a za koje nismo sigurni da ih zaslužuju, a zakinuti su radnici koji najviše rade. Odbor direktora i izvršna direktorica su prethodnog mjeseca odradili, po nama, mnogo pravičniju podjelu sredstava, svi smo dobijali ravnopravnu pomoć u iznosu od 50 eura. Sada, po zahtjevu kolega i pod prijetnjom štrjkom, jednima je povećana plata 120 eura, a drugima 13 eura – kazao je Popović.

Istakao je da je primjenom novog obračuna po predlogu sindikata jednima uzeto što su trebali da dobiju, tih 50 eura, da bi pojedini dobili do 150 eura.

– Posebno napominjemo da su ih upravo i ti radnici podržali svojim potpisima u najavi štrajka, rizikujući da sjutra ne budu pozvani za prelazak u Željeznički prevoz prilikom pripajanja. Mi radnici iz radionica zabrinuti smo zbog situacije u kojoj se nalazi naše preduzeće, koje može uskoro poći u stečaj, a mi ostati bez posla, a naši doprinosi za penziju nisu uplaćeni. Sada je već svima jasno da pomenuta dva sindikata djeluju isključivo zarad interesa uskog kruga ljudi iz menadžmenta i svjesno guraju firmu u sve veći finansijski kolaps kako bi izbjegli pripajanje, ali i da bi zadržali svoje direktorske pozicije. Apelujemo na odbor, Vladu i resorno ministarstvo da što prije izvrši pripajanje Željezničkom prevozu kako bi naše zarade stabilno bile povećane za 30 odsto po kolektivnom ugovoru ŽPCG. Kolege koje podržavaju ovakvo djelovanje pozivamo da hitno preispitaju ko ih predstavlja – istakao je Popović.

Kaluđerović: Nije tačno, plate su veće za 10 i 20 odsto

“Dan” je stupio u kontakt sa Kaluđerovićem povodom optužbi koje je Popović iznio na njegov račun, dok je Fatićev broj telefona bio ugašen. Kaluđerović je kazao da su sindikati tražili povećanje od 10 odsto za radnike do trećeg stepena stručne spreme i 20 odsto za radnike četvrtog i petog stepena i da im je taj zahtjev ispunjen. Zbog toga su poslovodstvu prijetili štrajkom.

Istakao je da Popović radi protiv radnika, da nije htio da potpiše za štrajk, kao i da je na mukama jer su radnicima povećane plate.

– Popović u sindikatu ima dva člana. On je sad na mukama jer su nam povećali plate. Ne znam samo zbog čega se sad žali – rekao je Kaluđerović.

On je negirao da je njegova plata veća za preko 100 eura, a zarade radnika za 13 eura.

– Radnicima su plate povećane za 10 ili 20 odsto, u zavisnosti od stručne spreme. Znate dobro da kada 20 odsto ide u bruto, pa pređe 700 eura, ne izađe to 20 odsto, nego malo manje. Popović ima dva člana u sindikatu i ne znam ko njega gura. Lično sam ga ja zaposlio, a tada nije pitao kolika mu je plata – tvrdi Kaluđerović.

Istakao je da nisu odustali od štrajka iako su im plate povećane.

DAN

Provjerite slična mjesta

Odbor direktora Luke Bar ponovo imenovao Pješčića za izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar je danas ponovo imenovao Luku Pješčića za izvršnog direktora ove državne …