TV Vijesti ekskluzivno došla u posjed dokumentacije: Nezakonitosti u Fondu rada

Televizija Vijesti ekskluzivno je došla u posjed obimne dokumentacije koja svjedoči o brojnim nezakonitim radnjama u Fondu rada.

Aktuelna direktorka Fonda, iako nije upisana u Centralni registar privrednog suda niti se u Poreskoj upravi vodi kao zaposlena, od Ministarstva finansija prima platu.

Slučaj istražuje i Specijalno državno tužilaštvo (SDT), u Vladi ne spore da su se umjesto kvaliteta ponovo afirmisale neke loše prakse.

Vanredno stanje i bezakonje u Fondu rada traje skoro dvije godine.

U martu 2022. na funkciji vršiteljke dužnosti (v.d.) direktorke se nalazi Ana Mrdović, koja se prijavljuje na konkurs za direktorku Fonda.

Od svih tesitranih kandidata Mrdović dobija najviše poena.

Iako pravni akti vezani za Fonda rada propisuju da se na konkursu mora izabrati kandidat, upravni odbor Fonda odlučuje da postupi protivzakonito odnosno da ne izabere ni jednog od kandidata, kako su mediji pisali, zbog pritiska tadašnje članice Upravnog odbora (UO) Jevrosime Pejović.

“Meni tu izgleda da su partije umješale svoje prste u konkretan slučaj”, kazala je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Upravna inspekcija postupajući po prijavi, konstantuje da je odluka o neizboru nezakonita i poništava je u novembru 2022.

UO Fonda rada biva prisiljen da izabere direktora, između prvorangirane Ane Mrdović i drugorangiranog kandidata, ali umjesto toga odlučuje da posao dobije osoba koja čak nije ni učestvovala na konkursu – Jelisaveta Zorić-Jović.

“Ovdje vrata direktorska ne otvaraju sposobnosti, kompetencije, vaše znanje, iskustvo koje imate u određenoj oblasti. Ovdje direktorska vrata po difoltu otvaraju partije”, rekla je Mrdović.

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …