Šta je Hamas – organizacija čiji je glavni cilj uništenje Izraela

Rano jutros izvedeni su snažni raketni napadi na izraelsku teritoriju, a odgovornost za iste preuzeo je Hamas, jedna od najvećih palestinskih oružanih grupa.

Ime Hamas je akronim za “Islamski pokret otpora”, a u tom obliku je nastao 1987. godine, posle početka prve palestinske intifade, iliti pobune, protiv izraelske okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze.

Hamas je prvobitno imao dvostruki cilj, da vodi oružanu borbu protiv Izraela – predvođenu vojnim krilom, brigadama “Izedin Al Kasam” – i da sprovodi programe socijalne pomoći.

Do prvog okršaja između pristalica Hamasa i Izraela došlo je 1989. za vrijeme Intifade, prilikom čega su dva izraelska vojnika zarobljena i likvidirana.

Nasilje je postalo još izraženije 2000. godine izbijanjem Druge Intifade i narednih pet godina u sukobima je poginulo oko 5.500 Palestinaca i 1.100 Izraelaca. Hamas i brigade al-Kasam su prilikom sukoba izvodili razne gerilske, raketne, bombaške i samoubilačke napade.

Ali od 2005. godine, kad je Izrael povukao trupe i doseljenike iz Gaze, Hamas se uključio i u palestinski politički proces.

Dobio je parlamentarne izbore 2006. godine, pre nego što je naredne godine učvrstio moć u Gazi svrgnuvši rivalski pokret Fatah predsjednika Mahmuda Abasa.

Od tada su militantni iz Gaze vodili tri rata protiv Izraela, koji je zajedno sa Egiptom održao blokadu pojasa da bi izolovao Hamas i izvršio pritisak na njega da prekine sa napadima.

Hamas u cjelini, ili u nekim slučajevima njegovo vojno krilo, proglašen je terorističkom grupom u Izraelu, Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji.

Hamas su na liste terorističkih organizacija uvrstile vlade Izraela i Sjedinjenih Država, zajedno s bliskim saveznicima kao što su Kanada, Japan i EU, odnosno arapskim poput Jordana i Egipta.

Druge zapadnjačke države kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Novi Zeland na popisu terorističkih skupina drže samo brigade al-Kasam, Hamasovo vojno krilo.

Podsjećamo, centar i jug Izraela su pod snažnom raketnom vatrom već satima, zbog neprekidnog i širokog napada iz Gaze, a broj mrtvih i ranjenih se povećava iz časa u čas. Izraelska vojska saopštila je da je pokrenula kontrateroristčiku operaciju u Pojasu Gaze pod nazivom “Gvozdeni mačevi”, kao odgovor na snažne raketne napade od strane Hamasa, koji je preuzeo odgovornost za napad na Izrael.

(Kurir.rs/Novosti)

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …