Obrt u pregovorima o vladi: Spajić zove ZBCG i GP URA

Pokret Evropa sad (PES) planira da s koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i Građanskim pokretom (GP) URA pregovara o formiranju vlade, saznaju nezvanično Vijesti.

Izvor iz vrha PES-a rekao je da su se odlučili na taj potezu nakon što su Demokrate prekjuče definitivno odbile opciju da šef parlamenta i vlada budu izabrani odlučujućim glasom predsjednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke. Zbog toga mandatar za sastav vlade i lider PES-a Milojko Spajić mora da traži novu skupštinsku većinu, koja bi omogućila izbor vlasti.

Prema saznanjima Vijesti, sastanci sa predstavnicima ZBCG i GP URA trebalo da se organizuju narednih dana, i to preko posrednika – poslanika koji nije član nijednog od ova tri politička aktera.

“Jasno je da su Demokrate izašle iz priče o vladi koju bi podržao 41 poslanik. Svjesni smo da imamo najveći koalicioni kapacitet, i zato moramo da utvrdimo ko sve hoće s nama u vlast”, rekao je visoki funkciner Pokreta.

Drugi izvor Vijesti, blizak najužem rukovodstvu PES-a, tvrdi da su razgovori sa ZBCG prioritet, a da su oni s GP URA u drugom planu. Kaže da protivljenje međunarodnih partnera ulasku ZBCG u vlast neće biti problem ako taj savez, kako je rekao, iskoristi ponuđenu šansu, odnosno pokaže da želi da radi u interesu građana i da ih ne interesuju “ektremne” politike.

Taj sagovornik napominje da su u PES-u svjesni da bi, u slučaju aranžmana sa ZBCG, propao sklopljeni dogovor s Bošnjačkom strankom (BS), koja se oštro protivi saradnji s tom koalicijom.

Spajić je, nakon izbora 11. juna, pregovarao s liderima ZBCG Milanom Knežević i Andrijom Mandićem, ali do dogovora nije došlo jer je ta koalicija odbila njegovu ponudu koja je, između ostalog, uključivala mjesta potpredsjednika vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih, mjesta potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne većine i reda žena… Iz PES-a su tvrdili da je Mandić želio dogovor, a da Knežević nije.

S druge strane, s GP URA do sada nije bilo formalnih pregovora, jer PES optužuje lidera te stranke i premijera Dritana Abazovića da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama Spajića i uhapšenog “kralja kriptovaluta” Do Kvona.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …