Milatović: Tvrdnje Jevrosime Pejović tužne i zabrinjavajuće

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je saopštio da bi Crna Gora morala biti naredna članica EU, saopštio je on u emisji “Akcenti” koja se emituje na RTCG.

On je kazao da sve što se dešavalo u prethodne tri godine učvrstilo Crnu Goru na putu ka EU. Milatović je istakao da se ne slaže da je integracija Crne Gore stagnirala i napomenuo da je u našoj zemlji pvi put prije tri godine na demokratski način promijenjena vlast što je veliki korak ka EU.

Emanuel Makron je promijenio svoj stav u odnosu na Crnu Goru, saopštio je Milatović, koji se u na samitu u Granadi sa francuskim predsjednikom susreo treći put.

Ulazak Crne Gore kao 28 članoice EU bio bi veći od Crne Gore, to bi značilo da je proširenje EU živ i moguć proces – kazao je Milatović, koji je dodao da je proces pristupanja bio “previše tehnički”.

Nakon agresije Rusije na Ukrajinu zemlje članice EU su shvatile da proširenju treba vratiti političku dimenziju, koja je bila izgubljena poslednjih godina, saoptio je on.

On je rekao da nije previše ambiciozno da Crna Gora zatovori sva poglavlja u naredne tri godine, ali da je neohodno da da prvo da donesemo imenovanja u sudstvu.

Do 2026. godine, očekuje on, trebali bi da zatvorimo sva poglavlja, ali uslov je i završetak institucionalne krize.

Pristupanje EU ne radi jedna institucija, to je proces koji zahtijeva sinergiju. Crna Gora bi u naredne tri goine trebalo da uradi svoj dio zadatka, kako bi EU parlament mogao da ratifiikuje saglasnost – kazao je predsjednik.

Platforma ne može da riješi insitucionalnu krizu u zemljia, ali može da pomogne, kazao je Milatović.

Ona je zaista napisana tako da je suštinski imenitelj oko koga treba da se okupi kompletan političku spektar – kazao je on i najavio razgovore s svim strankama u naredne sedmicu, dvije.

Proširenje je opet stavljeno u fokus EU, kazao je Milatović, što potvrđuje i dokument koju sulideri Evropske unije danas potisali.

Platforma je “magistrala sa 13 principa” i u moru loših poruka na samitu u Granadi, ona je prihvaćena kao zaista dobra stvar, ” kao dobar korak naprijed”, kazao je Milatović.

On je kazao da je u cijeloj novijoj istoriji Crne Gore u poslednje tri godine na demokratizaciji društva učinjeno najviše.

Osvrnuo se i na reforme u policijskoj strukturi podsjećajući da je u prethodnom periodu smijenjeno mnogo ljudi koja su se navodno borili protiv organizovanog kriminala, a koji su zapravo bili zaštitnici organizovanog kriminala.

Vanjska politika je uvijek rezultat unutrašnje politike, i o tome Crna Gira mora da vidu računa u narednom periodu, kazao je on.

Kad je formiranje vlade u pitanju Molatović je kazao da je on sve ono što je zavisilo od njega urađeno u roku.

Ja se sad pitam zašto mi već nismo dobili vladu. I zaista se postavlja odgovornost, ali ona je na onima koji upravljaju tim procesom – naveo je on.

On je kazao da se stvorila retorika da je našim partnerima više stalo do vlade od nas samih.

Komentarišući najnovije događaje u PES-u Milatović je rekao da su trvrdnje Jevrosime Pejović “tužne i zabrinjavajuće”.

“To mora da me brine”, kazao je on i ponovio da smatra da smo “konačno postali zemlja u kojoj može svako da kaže šta misli”.

– Niti sam učestvovao u toj stvari, niti sam formirao listu. Ja sam zamrznio svoje članstvo u PES-u – kazao je on i dodao da se ne prebacuje odgovornost na njega zbog događaja u toj stranci. 

On je pozvao sve političke aktere da budu bolji i odgovorniji nego do sad.  

Od kako je izbora u Crnoj Gori “ovaj mandatar imao najlakši posao do sada”, rekao je Milatović.

DAN

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …