Abazović na Jelovici kod Berana: Država objavljuje rat šumarskoj mafiji

Predsjednik Vlade dr Dritan Abazović obišao je danas devastirani šumski prostor u Jelovici u Beranama, zajedno sa članovima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, ministrima, predstavnicima više institucija, specijalnim tužiocem Vukasom Radonjićem i NVO aktivistima.

U izjavi za medije, premijer Abazović je naveo da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) sačinila izvještaj gdje je popisala lica i kompanije za koje se može osnovano sumnjati da rade nelegalnu sječu šuma u Crnoj Gori. „Radi se o uništavanju prirodnih dobara svih građana koje u prethodne tri decenije vjerovatno prelazi cifru od milijardu eura”, naglasio je premijer Abazović dodajući da država objavljuje rat šumarskoj mafiji.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić naveo je da policija raspolaže imenima koja se direktno bave eksploatacijom šume i najavio njihovo procesuiranje, dodajući da su od posljednje sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije kontrolisane 93 pilane, od kojih je njih osam zatvoreno, da je podnijeto osam krivičnih, na desetine prekršajnih prijava, na stotine pregledanih teretnih motornih vozila, od kojih je jedan dio njih isključen iz saobraćaja, a dio poslat na tehnički pregled.

„Drago mi je da se jedan ovakav događaj desio u samom srcu šume. Ovdje se uspostavlja saradnja između organa. Siguran sam da će sva tužilaštva odreagovati na pravi način kada od organa otkrivanja dobiju dokaze određenog kvaliteta i kvantiteta”, naveo je Vukas Radonjić, specijalni državni tužilac.

Prema riječima ministarke ekologije Ane Novaković Đurović država je odlučna da se šumarskoj mafiji stane na kraj.

„Uprava za inspekcijske poslove je u saradnji sa pripadnicima Uprave policije u posljednih dvadesetak dana sprovodila akcije na sjeveru Crne Gore u cilju sprječavanja nelegalne eksploatacije šuma. Tom prilikom izvršeno je ukupno 266 inspekcijskih nadzora, utvrđeno je 108 nepravilnosti za koje je izdato 113 prekršajnih naloga u iznosu od 44 500 eura. Podnijeto je pet krivičnih prijava protiv fizičkih i odgovornih lica subjekata nadzora. Ovako dobri rezultati UIP-a, postignuti su, između ostalog, zahvaljujući dobroj logistici i brzim djelovanjem, kao i odličnom saradnjom sa pripadnicima Uprave policije i Vrhovnog tužilaštva. 

„Kontrole će se nastaviti i u narednom periodu”, naznačila je direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

„Pohvale za Upravu policije i Upravu za inspekcijske poslove. Očekujem da će krivične prijave imati kod tužilaštva adekvatni epilog”, poručila je ona.

Građanski aktivista Vuk Vujisić istakao je da je pozitivno iznenađen onim što je urađeno od posljednje sjednice Nacionalnog savjeta i da su aktivnosti dovele do toga da je zavladao strah među šumarskom mafijom, predlažući dodatno da se zaplijenjena građa opredijeli za škole i ljude u stanju socijalne potrebe kako bi im se pomoglo u ovoj grijnoj sezoni.

Nakon 3. sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, na kojoj je u fokus stavljen problem nelegalne eksploatacije šuma, obavljene su brojne kontrole od strane mješovitih komisija a čije će rezultate sumirati danas u izjavi za medije nakon obilaska planine Jelovice. 

U posjeti devastiranom šumskom prostoru, uz premijera Abazovića, bili su i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar bez portfelja Zoran Miljanić, direktor Uprave policije Nikola Terzić, specijalni državni tužilac Vukas Radonjić, Stevan Gajević, sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ana Vujošević, direktorica Uprave za inspekcijske poslove, Vladimir Bulajić, direktor Uprave prihoda i carina, Ranko Kankaraš, načelnik direkcije za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, Vuk Vujisić, građanski aktivista.

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …