Dok radnici štrajkuju, direktor je u Rijadu

Radnici Pošte Crne Gore se i drugog dana štrajka bore sa pritiscima poslodavca, obraćaju se Inspekciji rada, dok ih menadžeri ignorišu. Kako je Pobjedi kazao predsjednik šrajkačkog odbora Jugoslav Marković, i dalje ima pritisaka od strane poslodavca što i prijavljuju Inspekciji gdje god imaju pisanih tragova.

Nezvanično su saznali i da im je direktor u Rijadu na Svjetskom poštanskom kongresu i da se vraća sjutra. Pošto ih poslodavci ignorišu, ispred štrajkačkog odbora apeluju na predsjednika Vlade Dritana Abazovića da posreduje i da im pomogne jer su, kako su kazali, vladina institucija.

PRITISCI
Juče su pritiske kojima su izloženi prijavili Inspekciji rada, koja je obećala da će izaći na teren.

Inspekciji rada smo poslali urgenciju da reaguju jer su prisiljavali radnike da rade, a u Mojkovcu im šefovi nijesu dali u ponedjeljak da uđu u poštu. Imali smo slučaj u Beranama juče da su oni pravili spisak ljudi koji treba da rade, a mi naravno ne poštujemo taj spisak jer radimo po svome. Pa su tražili da radnici potpisuju izjave, a za to nema potrebe jer smo već potpisali izjavu da smo u štrajku. U Kotoru su primili radnicu preko agencije i već je počela da radi, a to ne bi smjeli da rade dok štrajk traje. Ne smiju da primaju radnike – objasnio je Marković dodajući da su niz prijava povodom ovih nepravilnosti proslijedili Inspekciji rada.

Trebalo bi, kako ističe, da danas imaju sastanak u Inspekciji rada kako bi im dostavili dodatne papire i kako bi mogli da postupaju po prijavama.

Od menadžmenta nam se niko nije javljao. Saznali smo nezvanično da je direktor u Dubaiju na Svjetski dan pošte i da dolazi 5. oktobra. Apelujemo na premijera da posreduje i da pomogne s obzirom da smo vladino preduzeće. Pošto nas menadžment ignoriše, da vidimo možemo li sa njim da se sastanemo – istakao je Marković.

Podsjećamo da su zaposleni u Pošti Crne Gore stupili u štrajk u ponedjeljak i da je u poslovnicama obezbijeđen minimun procesa rada. Najavili su da štrajk neće prekidati do ispunjenja zahtjeva. Traže povećanje zarade 30 odsto i da im se plati radna nadoknada za vrijeme trajanja štrajka. Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je USSCG podnijela više prijava inspekciji rada zbog pritiska na štrajkače.

PREGOVORI
Generalni štrajk 486 radnika Pošte Crne Gore počeo je okupljanjem u glavnim poštama u svim gradovima, a u Podgorici je okupljanje ispred Pošte u Ulici slobode gdje su došli radnici iz glavnog grada, Tuzi i Zete.

Štrajk će, kako su najavili, trajati svakog dana, a radnici su odredili minimum rada koji je potreban da bi Pošta funkcionisala. Poslodavac ima na raspolaganju 700 radnika koji nijesu u štrajku.

Kako su kazali iz štrajkačkog odbora, štrajk je namjerno organizovan kad je obim posla najmanji i nadali su se da će situacija biti riješena dok ne krene isplata penzija, dječijih dodataka i ostalih isplata. Ukoliko štrajk potraje do isplata, one će sigurno kasniti zbog prevelikog obima posla.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …