Od osumnjičenih za “Tunel” ni traga ni glasa

Kuda i kako su pobjegli „rudari”? Jedan taksijem u Srbiju, dvojica autobusom do BiH i to bi bio rezime istrage o kopanju tunela usred Podgorice.

Kuda i kako su pobjegli „rudari”? Jedan taksijem u Srbiju, dvojica autobusom do BiH i to bi bio rezime istrage o kopanju tunela usred Podgorice.

Ta četvorka iz Loznice osumnjičena je da je po nalogu organizatora kriminalne grupe, koji još nije identifikovan, obila depo Višeg suda u Podgorici.Nekoliko sati nakon iznošenja pištolja i pušaka iz depoa Dejan Jovanović domogao se Bijelog Polja, odakle je istog dana, 11. septembra, taksijem prešao granicu sa Srbijom.

To su u istrazi „Tunel” utvrdili policajci i tužioci, koji još prikupljaju dokaze, piše Politika.

Veljko Marković i njegov stric Milan Marković istog dana ušli u autobus koji saobraća do Sarajeva, karte su kupili do Foče, što im je bila krajnja odrednica.Njih dvojicu su na Autobuskoj stanici u Podgorici snimile nadzorne kamere, a izlazak iz države evidentirali su granični policajci na Šćepan Polju.

Slučaj okrivljenog Vladimira Erića je nešto komplikovaniji, samo postoji podatak da je ušao u Crnu Goru, pri čemu u Crnoj Gori nema prijavljeno boravište, a dosadašnja raspisana potraga za njim nije dala rezultate.

Podgoričanina Predraga Mirotića, jedinog do sada uhapšenog, sumnjiče da im je pomagao da kriju alat i vozilo koje su koristili, ali i da ih je vozio svojim automobilom.

Njegovu sugrađanku Katarinu Baćović traže zbog sumnje da im je iznajmila poslovni prostor iz kog su prokopali tunel do sudskog depoa. Njima se izgubio trag.

Uloga Baćovićeve bila je da iznajmi poslovni prostor u podgoričkoj Njegoševoj ulici, za šta je priložila lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić.Iz podrumskih prostorija koje je iznajmila osumnjičeni su od 14. jula do 8. septembra kopali su podzemni prolaz do sudskog depoa, a onda su do 11. septembra iz te prostorije krali oružje.

Baćovićeva je osumnjičena da je bila spona između zaposlenog u Višem sudu i rudara, ali i veza između izvršilaca posla i njihovih pomagača iz Crne Gore.

U istrazi saslušana je i njena majka M. B. koja je i upraviteljica sudske pisarnice.

Policija i tužilaštvo utvrđuju da li je Baćović zloupotrijebila i majku za račun mafije.

Istražitelji smatraju da je ta Podgoričanka povezana i sa pripadnicima kriminalnog klana iz Tuzi.

Od kada su nadležni najpre utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze pa do poslednjih saznanja, prošlo je skoro mjesec dana, a istraga ne može da se pohvali bitnijim saznanjima.

Prvi krupni trag u tom slučaju, kombi koji su koristili osumnjičeni, policajci su pronašli 13. septembra. Dan kasnije pronašli su i stan u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza.

U dosadašnjoj istrazi, kojom rukovodi podgoričko Osnovno državno tužilaštvo, pregledano je na stotine sati snimaka s nadzornih kamera, pronađen je alat koji su kopači koristili, uhapšen je i sproveden u pritvor Podgoričanin koji im je pomagao u tom nezakonitom poslu. Ono najvažnije, ko je nalogodavac još je misterija.

Operativni podaci policije govore da su vođe kavačkog kriminalnog klana organizovale kopanje podzemnog tunela, ali inspektori i dalje utvrđuju šta im je bio glavni cilj. Još se nagađa šta je odnijeto, koji su klanovi zainteresovani bili za takvo kopanje i najvažnije – zašto.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …