Eraković: Cilj popisa da Crna Gora postane treća država jednog naroda na Balkanu

Ne postoje uslovi za validan popis stanovništva, ali to nije bitno onima na vlasti. Cilj ovog popisa nije statistika nego politička agenda u kojoj Crna Gora mora da prestane da postoji kao građanska i mora da postane država naroda, treća država jednog naroda na Balkanu – kazao je za Pobjedu Jevto Eraković, potpredsjednik DPS-a, poručujući da bi popis trebalo odgoditi. Nikola Zirojević iz SD-a, takođe, kaže da bi popis trebalo odgoditi zbog nestabilne političke situacije i nepostojanja konsenzusa vlasti i opozicije, ali i upozorava da vlada, koja skoro godinu nije u stanju da omogući održavanje izbora u opštini koja ima manje od 1.800 upisanih birača, nema legitimitet i nije sposobna da omogući adekvatno i kvalitetno sprovođenje popisa stanovništva.

Vlada u tehničkom mandatu planira da se održi popis stanovništva, stanova i domaćinstava od 1. do 15. novembra. Bez obzira na brojna upozorenja stručne javnosti da ne postoje pretpostavke da se održi popis u čiji rezultat ne bi bilo sumnje, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je prije nekoliko dana da neće biti odgađanja popisa i pozvao da se od toga „ne pravi bauk“. I iz Uprave za statistiku stigla je poruka – „trenutno nema zakonskih mogućnosti da se odgodi popis stanovništva“.

Potpis na izdaju
Komentarišući izjavu Abazovića da neće biti odgađanja popisa, što je tražio DPS, Eraković je kazao da ako u novembru bude popisa, to će biti, kako je istakao, potpis na izdaju građanske, multietničke, samostalne Crne Gore.

Bude li ga neće to biti popis, nego, kako je neko već rekao, potpis. Na izdaju građanske, multietničke, samostalne Crne Gore. Na sve ono što joj je urađeno uoči i nakon 30. avgusta 2020. Potpis kojim bi potvrdili da su ispunili zadatke koje su dobili od mentora u zamjenu za priliku da ,,uzjašu“ vlast po dubini i širini. Zato se odlazećem žuri da to bude baš njegov potpis, baš njegov „popis“ – rekao je Eraković.

Još jednom je pozvao na odgađanje popisa.

Tražimo odgađanje jer apsolutno ne postoje uslovi za validan popis. Ne postoji država kojoj domaća i međunarodna javnost vjeruje da može da garantuje regularan popis. Dakle, validnog popisa u novembru neće biti – istakao je Eraković.

Komentarišući održavanje popisa u nestabilnoj političkoj situaciji i kada, između ostalog, izbori u Šavniku nijesu završeni, Eraković je ponovio da nije moguće da popis 2023. godine bude regularan i validan.

Jedan od razloga navodite u pitanju. I svakako nije jedini. No, onima koji su na vlasti validnost popisa nije ni bitna. Bitno im je, isključivo i samo, ispunjavanje „njihove“ političke agende – istakao je Eraković.

Na pitanje kako će se situacija u Budvi i Andrijevici odraziti na popis, s obzirom na to da su predsjednici opština na čelu popisnih komisija, Eraković je istakao da je to pitanje za one koji „ne vide“ probleme.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

Spajić sa predstavnicima Zajednice opština Crne Gore: Mijenja se finansiranje opština

Bitno je poboljšati komunikaciju lokalnih samouprava sa Vladom, ali i pristupiti izmjenama Zakona o finansiranju …