Mulešković upozorava: EPCG ne smije da krene sa povećanjem cijene struje

Građani Crne Gore su zabrinuti zbog najave da bi već od početka naredne godine mogli struju plaćati skuplje. U moru poskupljenja i sve teže finansijske situacije, ovo bi, kažu, bila kap u prepunoj čaši. Ekonomski analitičar Mirza Mukešković u razgovoru za CdM upozorava – poskupljenja ne smije biti.

“EPCG ne smije da krene u to da se povećava cijena električne energije, jer smatram da su građani i privreda u ovom trenutku na prvom mjestu. Posljednjih godinu i po dana, koliko traje galopirajuća inflacija, najviše trpe građani, posebno socijalno ugrožene kategorije, i koliko god da je porasla plata, život i standard je usljed ovakvog rasta cijena ostao na istom nivou. Mislim da će se ovakve najave dodatno preispitati”, kazao je on.

Mulešković ne isključuje mogućnost da se poskupljenje struje najavljuje zato što su projektovani troškovi zarada, jer je došlo do velikog rasta broja zaposlenih u kompanijama u energetskom sektoru, takvi da će se morati sljedeće godine povećavati cijena električne energije.

Što se tiče najavljenog povećanja cijene električne energije, Mulešković smatra da to u ovom trenutku, a ni tokom sljedeće godine, nije dobra odluka i negdje bi se na taj način dodatno ugrozio, kako životni standard graďana, tako i funkcionisanje privrede.

“Moramo da znamo da će se povećanjem cijene električne energije povećati sve cijene, što znači da će to dodatno da poveća troškove svakog privrednika, a sa druge strane će se urušiti životni standard građana. Naglašavam da u Crnoj Gori imamo galopirajuću inflaciju, u avgustu ove u poređenju sa avgustom 2021. godine, cijene su sveobuhvatno porasle za 25 odsto a cijene hrane i bezalkoholnih pića za čak 40 odsto”, ističe sagovornik CdM-a.

Podvlači Mulešković da je zadržavanje cijene električne energije u ovom periodu bila jedina dobra mjera, odnosno jedna od rijetkih dobrih mjera koje su se implementirale u Crnoj Gori i koje su donekle spasile da inflacija ne bude mnogo veća nego što je to sada.

Zato upozorava da, ukoliko dođe do povećanja cijene električne energije, stope inflacije koje su sada osam odsto bile bi mnogo veće, jer sama činjenica da imate konstantan rast cijena goriva, rast svih ostalih cijena, a kada bi na to dodali rast cijene energenata koji je važan faktor u determinaciji cijena, morate očekivati da dođe do još većeg rasta cijena.

CdM

Provjerite slična mjesta

Snažnije povezati privrednike Crne Gore i Kine

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović razgovarao je 28. novembra sa predstavnicima Ekonomsko-trgovinskog odjeljenja Ambasade …