DRAŠKOVIĆ: Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Vladan Drašković smatra da se o gradnji novog terminala na aerodromu Podgorica sa propratnim sadržajima ne može govoriti prije nego što Vlada donese konačnu odluku o tome hoće li se zadržati državno upravljanje nad ovim preduzećem ili će se vazdušne luke u Tivtu i Podgorici dati u koncesiju.

Gradnju drugog terminala na podgoričkom aerodromu najavio je prekjuče na sjednici Vlade predsjednik Odbora direktora ACG Eldin Dobardžić (URA), koji je kazao da Aerodromi planiraju da grade novu terminalnu zgradu na podgoričkom aerodromu, koja bi mogla da košta između 30 i 40 miliona eura. To bi, kako je pojasnio, podrazumijevalo izgradnju terminalne zgrade sa kompletnom opremom i saobraćajnicama, prilaznim putevima, kao i novim parking prostorom, platformom i rulnom stazom.

Dobardžić je na sjednici Vlade predstavio taj projekat, tražeći od izvršne vlasti “zeleno svjetlo” da državno preduzeće krene sa realizacijom projekta, a nije se izjasnio da li je to jedinstven stav kompletnog menadžmenta ove firme. Nije pominjao ni tender za koncesiju koji je još aktuelan.

ACG mogu biti profitabilni i u rukama države
“Vijesti” su povodom nastupa Dobardžića na sjednici Vlade tražile stav od Draškovića, koji je juče kazao da postoji “Strateški plan razvoja ACG” koji je u martu ove godine napravio izvršni menadžment kompanije. On je, međutim, naglasio da je preduslov za eventualnu realizacju tog plana konačno donošenje odluke vlasnka aerodroma – države, da li će ih zadržati pod svojim upravljanjem kroz državno preduzeće, za što se zalaže Drašković, ili će vazdušne luke dati u koncesiju.

“Strateški plan sadrži prikaz razvojnih potreba oba aerodroma. Dugogodišnja stagnacija u razvoju prije ili kasnije proizvešće i zastoje u funkcionisanju, a tada se izbori svode na improvizaciju. Svaka inicijativa koja skreće pažnju na ove okolnosti je dobra, a sistematična fazna realizacija uz podrazumijevane obavezne elemente je moguća nakon što se vlasnik nedvosmisleno opredijeli po pitanju budućeg upravljačkog modela”, kazao nam je Drašković.

VIJESTI

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …