NATO Secretary General Jens Stoltenberg launched his outline for NATO 2030 in an online conversation with the Atlantic Council and the German Marshall Fund of the United States

Stoltenberg: NATO ovlastio dodatne snage za rješavanje situacije na Kosovu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da će NATO preduzeti sve neophodne radnje da održe bezbjedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu.

Sjevernoatlanstski Savjet sastao se danas kako bi razgovarali o situaciji na Kosovu.

-To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN – naveo je Stoltenberg.

On je podsjetio da je od maja pojačano pristustvo na Kosovu, te da je Sjevernoatlantski savet juče ovlastio dodatne snage za rješavanje trenutne situacije.

-Nastavićemo da se staramo o tome da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat. Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja KFOR-a prema potrebi. KFOR nastavlja da blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Misijom EU za vladavinu prava (EULEKS), OEBS-om, Misijom UN na Kosovu i diplomatskom zajednicom – kazao je on u saopštenju.

On je pozvao sve strane na hitnu deeskalarciju.

-Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rješavanje otvorenih pitanja i postizanje rješenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost u regionu – zaključio je Stoltenberg.

POBJEDA

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …