Saudijski fond za razvoj će ulagati u Crnu Goru

Ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović, sa timom, sastao se sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, Bandreom Albazaiem, generalnim direktorom za razvoj i Salehom Al Obaidom, specijalistom u sektoru za operacije tog fonda, sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje na nivou dvije države.

Predstavnici Saudijskog fonda za razvoj (SFD) inicirali su sastanak sa prvim čovjekom finansija Crne Gore, ministrom Damjanovićem, nakon sastanka koji je održan u Njujorku ovog mjeseca, između ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednika Borda direktora SFD-a Ahmed Al Kateba i premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, gdje su prepoznate mogućnosti unaprjeđenja međusobnih državnih odnosa.
Cilj današnje sastanka bio je da se bliže sagledaju mogućnosti realizacije zajedničkih projekata i potencijalnog investiranja Saudijskog fonda za razvoj u razvojne projekte Crne Gore.
Govoreći o investicionoj klimi Crne Gore i razvojnim ciljevima, ministar Damjanović ukazao je na prioritetne oblasti za ulaganje, a to su infrastruktura, energetika, turizam, obrazovanje i zdravstvo.
Gospodin Albazai naglasio je opredijeljenost fonda koji predstavlja, a koji posluje 49 godina i ima uspješnu saradnju sa 90 država, da i sa Vladom Crne Gore intenzivira saradnju u ključnim oblastima.

Budući da je priprema budžeta za 2024. godinu u finanlnoj fazi, a uzimajući u obzir zainteresovanost arabijske strane, dogovoreno je da se u što skorijem roku zajednički analizira lista prioritetnih projekata naše države i razmotre opcije partnerstva u njihovoj potencijalnoj realizaciji.

Tokom otvorenog i konstruktivnog dijaloga, potvrđena je namjera obje strane za podsticanje bilateralne i ekonomske saradnje dvije države i potreba ubrzanog iniciranja zajedničkih aktivnosti. Spremnost za podršku i partnerstvo, Kraljevina Saudijska Arabija prethodno je iskazala, polovinom septembra, opredijelivši grant od 3 miliona američkih dolara za razvoj sektora obrazovanja Crne Gore.

Provjerite slična mjesta

Odbor direktora Luke Bar ponovo imenovao Pješčića za izvršnog direktora

Odbor direktora Luke Bar je danas ponovo imenovao Luku Pješčića za izvršnog direktora ove državne …