Lakušić: Istraživanjima potvrđeno da eksploatacija šljunka ima direktan uticaj na izdašnost izvorišta Bolje sestre

Izgradnja ustave na Morači ima za cilj vraćanje izdašnosti vodoizvorišta Bolje Sestre, kazao je predsjednik odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić.

On je kazao da direktan uticaj na pad izdašnosti ima eksploatacija šljunka na Morači te da je istraživanjima i potvrđeno.

To je saopšteno na konferenciji „Preliminarni rezultati ispitivanja funkcionalnosti privremene ustave na Morači radi stabilizacije izvorišta Bolje sestre“ koja se održava na tom izvorištu.

Profesor Zoran Stevanović je naglasio da je rad na privremenoj ustavi i dalje u toku.

Profesor Milan Radulović je naglasio da se glavna mjera zaštite mora odnositi na dio Grbavaca i korita Morače.

Aktivista Vuk Vujisić je kazao da su postojale brojne opstrukcije do sada, te da je došlo vrijeme da se stvore dodatne zone sanitarne zaštite na vodoizvorištu Bolje Sestre.

“Svjedoci smo da smo u tim zonama imali i eksploatacije i odlaganje otpada”, istakao je on.

Stevanović je kazao da su njihova istraživanja pokazala da su promjene u nivoima rijeke Morače izazvane ljudskim djelovanjem jer su prirodni izvori i dalje na nepromjenjenim nivoima. Ona je nagasio da su značajno opali i nivoi vode u okolnim bunarima.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Snažnije povezati privrednike Crne Gore i Kine

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović razgovarao je 28. novembra sa predstavnicima Ekonomsko-trgovinskog odjeljenja Ambasade …