ORIENT EXPRESS DE LUX: Specijali vozovi za turiste od Ženeve i Budimpešte do Bara

Prevoz putnika željeznicom postaje značajan dio crnogorske turističke ponude, pa je 20. septembra u Crnu Goru je ušao specijalni voz dovodeći putnike kroz osmodnevno putovanje iz Ženeve do Bara, a 24. septembra uslijedio i specijalni voz iz Budimpešte do Bara. Ovi idealni jednodnevni ili poludnevni izleti željeznicom mogli bi biti redovne linije, najavljuju u Željezničkom prevozu Crne Gore.

Pored njemačkih turista koji su ove sezone bili gotovo svakodnevni gosti, turisti iz Mađarske i Švajcarske ovih dana pristizali su u Crnu Goru specijalnim vozovima organizovanim u saradnji sa Željezničkim prevozom Crne Gore AD Podgorica.

“Retro kompozicije u stilu Orijent ekspresa sa putničkim salonima i kolima za ručavanje privlačile su pažnju na svom putovanju do Bara, a strani turisti oduševljeno su fotografisali bajkovite predjlele na sjeveru Crne Gore, Most na Maloj Rijeci, kanjon Morače, Skadarsko jezero i Jadransko more. Oba voza su 26.09.2023. godine iz Bara krenula nazad ka svojim destinacijama, a u specijalnom vozu tokom vožnje na relaciji Podgorica – Kolašin – Podgorica, upriličen je radni ručak sa predstavnicima Željezničkog prevoza Crne Gore, Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za željeznicu, Montecarga, 16. februara, a domaćini su bili predstavnici kompanije Continental Railway Solution iz Mađarske, gospodin Andras Szigeti i gospodin Atila Szeplaki”, navode u saopštenju ŽPCG.

U Željezničkom prevozu Crne Gore ističu da su prepoznajući značaj i neiskorišćene potencijale željezničke rute u Crnoj Gori koja svojom atraktivnošću i brojnim turističkim znamenitostima i nacionalnim parkovima u njenoj neposrednoj blizini zavređuje pažnju, poput poznatih željezničkih pruga u Evropi, menadžment je u prethodnom periodu iskazao zainteresovanost i spremnost da inicira saradnju sa Ministarstvom kapitalnih investicija, Upravom za željeznice i drugim ključnim institucijama i inostranim partnerima sa ciljem uvođenja novih sadrdžaja u turističku ponudu Crne Gore.

Szigeti, generalni direktor kompanije “Continental Railway Solution”, koji je gostima poželio srdačnu dobrodošlicu naveo je da je najvažnije što su imali priliku da se sastanu sa kolegama iz željezničkog sektora i vide kako može da se započne razgovor o budućim idejama.

“Izuzetno dobra ideja da ovom prilikom direktno na terenu vidimo za koje vrijeme možemo da poslužimo ručak ili večeru na relaciji od Podgorice do Kolašina i nazad. Crna Gora je prilično razvijena turistička destinacija, ali sa stanovišta turiste koji je ljubitelj željeznice, željeznička linija Bar – Kolašin nije poznata. Moje mišljenje je da bi vožnja posebnog voza do Kolašina mogla biti atrakcija tokom cijele godine, a željeznička pruga Bar – Kolašin bi mogla biti podjednako važna turistička destinacija, kao što su Mostar ili Kotor, tako da dovodi turiste sa svih strana svijeta. Ovo je idealan jednodnevni ili poludnevni izlet kako ljeti tako i zimi, jer je priroda u kanjonima potpuno drugačija tokom svakog od godišnjih doba i uvijek pruža fantastične promjene pejzaža, a takođe i cilj je da počnemo da razgovaramo o uspostavljanju redovne željezničke veze između Budimpešte ili Bratislave do Bara”, navodi Szigeti.

Marko Bertanjoli, predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore AD Podgorica naglašava da je ovaj događaj početak jedne veoma dobre i uspješne buduće saradnje sa Mađarskom željezničkom kompanijom.

“Ono što je zaista važno za naše Društvo, mada ništa manje i za razvoj turizma Crne Gore, jeste da smo ova četiri dana Mađarima pokazali da možemo i uprkos svim situacijama sa kojima se suočavamo biti kredibilan partner. Ono što nas posebno raduje jeste njihova zainteresovanost da već od proljeća 2024. godine bude redovna jednosedmična linija na relaciji Budimpešta-Bar. Ono što je naš cilj u narednom periodu jeste da sredstva koja su nam odobrena kroz kreditni aranžman sa Eurofimom, kao i dio prihoda koji smo ostvarili kroz poslovanje, uložimo u remont postojećih i kupovinu polovnih voznih sredstava, a sve sa ciljem da što bolje dočekamo zimsku i sljedeću ljetnju sezonu”, zaključio je Bertanjoli.

RTCG

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …