Zenkina podrška Vladi nakon dogovora sa DPS-om

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka donio je odluku da podrži formiranje 44. Vlade Crne Gore, koju treba da sastavi mandatar Milojko Spajić, nakon što je obavio konsultacije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i dobio saglasnost te partije da to uradi, potvrđeno je “Danu” iz više izvora.

Zenka se nalazi na 14. mjestu poslaničke liste “Zajedno – Za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković”, a koju su činili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca.

Za razliku od Bošnjačke stranke, koja je godinama bila u raznim političkim savezima sa DPS-om, a prije nekoliko dana odlučila da raskine sve lokalne koalicije sa tom partijom, osim u Bijelom Polju, DUA je ostala privržena predizbornoj koalicionoj listi. Zenka to i ne krije, pa je, prema nekim nezvaničnim informacijama, u više navrata ponavljao da će podržati Spajićevu vladu, ako njegovi koalicioni partneri, a prije svega DPS, ne budu imali ništa protiv toga.

On je to nagovijestio i u izjavi za portal “Standard”.

– Ja sam član koalicije koja je dobila 21 mandat, unutar koje DUA ima jedan mandat. Sve zavisi od dogovora, jer mi nijesmo partija koja bi dojučerašnjim saveznicima rekla: sad nas više ne interesujete. Sve bi bilo stvar dogovora – kazao je Zenka za taj portal.

Upravo je to i bio razlog što je Demokratska Crna Gora zauzele stav da ne prihvata da za izbor Vlade i predsjednika Skupštine presudan bude glas bilo koga sa liste na kojoj je bila i Demokratska partija socijalista.

Obećanja PES-a ocijenio kao populistička

Zenka je tokom kampanje za predsjedničke izbore oštro kritikovao zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad, a sadašnjeg predsjednika države Jakova Milatovića.

– Pokret Evropa sad se poslužio par ekselans populizmom, a obećanja Jakova Milatovića nemaju nikakvog dodira sa realnošću. Znaju se nadležnosti predsjednika i koliko može da utiče na ekonomske odluke. Njihova priča je čisti populizam, kojim su uspjeli da dobiju određenu podršku birača koji očekuju da će im predsjednik države povećati zarade, a znamo svi koliko je to moguće – naveo je Zenka u jednom govoru tokom kampanje za predsjedničke izbore.

Predsjedništvo Demokrata, na predlog lidera te partije Alekse Bečića, donijelo je jednoglasnu odluku da presudan glas za izbor novog predsjednika Skupštine i Vlade ne može doći sa liste DPS, ili da o tome odlučuju Socijaldemokrate (SD).

Bečić, koji figurira kao najozbiljniji kandidat za predsjednika Skupštine, rekao je na sjednici predsjedništva stranke da nikada ne bi dozvolio da ga na bilo koju poziciju biraju kadrovi sa liste DPS-a ili SD, te da u slučaju drugačije odluke organa partije on neće biti kandidat za bilo koju funkciju.

Ovakav stav Demokrata nije iznenađenje, s obzirom da su oni od osnivanja izričiti da ne žele nikakvu saradnju sa DPS-om.

DAN

Provjerite slična mjesta

Živković: Stekli su se uslovi da se popis održi, pozivamo građane da se slobodno izjasne

Stekli su se uslovi da se popis održi i pozivamo sve građane i građanke da …