Za uljepšavanje zgrade preko milion, a depo ni centa

Dok država nema para za video-nadzor za depo podgoričkog Višeg suda, do kojeg je nedavno mafija prokopala tunel i dodatno kompromitovala pravosudni sistem u zemlji, ali vjerovatno i mnoge dokaze, za uljepšavanje zgrade Vrhovnog suda, u kojoj je smješten i Viši sud, troši se preko milion i po eura.

Tako je za adaptaciju zgrade u kojoj su i Vrhovni i Viši sud, koja je počela ljetos, a čiji se početak radova, prema navodima zvaničnika, poklapa sa periodom kada je mafija počela kopanje tunela ka depou Višeg suda, ugovoreno nešto preko 1,3 miliona eura.

Ta suma je obezbijeđena iz evropskih fondova i ona je bez PDV-a, koji država neće naplatiti, pa je oko 1,6 miliona zapravo stvarna cijena adaptacije zgrade, u kojoj je godinama “vedrila i oblačila” Vesna Medenica, koja je danas pod optužbama Specijalnog državnog tužilaštva za nedozvoljene uticaje i da je bila član organizovane kriminalne grupe.

Zacementirali se za svoje fotelje

Punih deset dana od otkrivanja slučaja “Tunel”, za koji je u ovom času teško procijeniti kakve će sve imati negativne posledice na određena suđenja i ukupan pravosudni sistem u zemlji, niko od odgovornih nije ponudio ostavku zbog objektivne odgovornosti, već su “čvrsto zacementirani” za svoje fotelje.

Prema informacijama Akcije za socijalnu pravdu (ASP), prikupljenim na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, za fasadne radove biće utrošeno oko 270 hiljada eura, limarski radovi su procijenjeni na 560 hiljada eura, radovi za pokrivanje krova su 133 hiljade eura, klima-uređaji su oko 200 hiljada, gipsani radovi su 41 hiljada, rušenje i demontaža je 26 hiljada…

Adaptacija zgrade Vrhovnog suda je dio projekta adaptacije više sudova u zemlji, a ukupna ugovorena vrijednost posla je 3,4 miliona, isključujući PDV. Posao je dobio Konzorcijum firmi LD Gradnja, Ramel, Eurozoks i Ening. PDV na ovu sumu je oko 720 hiljada eura.

Iz Ministarstva pravde proljetos je iskazano zadovoljstvo zbog započinjanja projekta “Unapređenje efikasnosti sudstva”, kojim je predviđena rekonstrukcija/adaptacija šest objekata sudova u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Beranama i Bijelom Polju.

– Aktivnostima će u određenom obimu biti obuhvaćeni radovi u cilju prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom. Planirani radovi na objektima rezultiraće, između ostalog, i kvalitetnijim rješenjima sa stanovišta energetske efikasnosti objekata. Sprovođenje projekta značajno će doprinijeti jačanju dostupnosti, transparentnosti i javnog povjerenja u pravosuđe – što predstavlja jedan od ključnih i strateških ciljeva sveobuhvatne reforme pravosuđa u Crnoj Gori, saopšteno je tada.

Dan

Provjerite slična mjesta

VAŽNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PREDSJEDNIKA ODBORA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORANA LAKUŠIĆA

Elaborat o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja prilikom procjene uticaja izgradnje privremene ustave na rijeci Morači …